Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Plötsligt skelögd - 30 år

Hej.

Jag har plötsligt blivit latent skelögd vid 30 års ålder. 

Jag vet inte exakt när det hände men ungefär för två månader sedan efter en lång session framför datorn var irriterad i mitt högra öga. Det kändes som att jag hade något i det som ett hårstrå eller liknande. Jag kliade mig i ögat som inte hjälpte och valde då att trycka min handflata mot mitt stängda öga under säg 30 sekunder. När jag sen tog bort handen känndes ögat väldigt konstigt och jag såg helt suddigt med detta. La mig och sov och när jag vaknade såg jag "normalt" igen.

Dock har irritationen i ögat fortsatt och jag har därför varit hos optiker som konstaterat att jag ser 1.0 på båda ögonen. Det jag märker själv är dock att det tar långre tid för det högra ögat att hitta fokus än det vänstra (om jag håller för mitt vänsta). 

Jag har fortsatt vara irriterad i ögat och det känns som jag har ett tryck i det konstant (vilket jag inte har enligt undersökning). Det "skaver" även lite att kolla åt olika håll med mitt högre öga, tex från vänster till höger. (Lite som att musklerna i det är ansträngda)

Jag tycker mig även se en liten skelögdhet på mitt högra öga.

Jag har fått remiss för att kolla om jag är skelögd, dock är denna tid inte förrän i mars. Det jag undrar är om jag kan ha skadat några muskler i mitt högra öga och det är därför jag nu har problem med det. Om så är fallet är det då viktigt att snabbt komma i kontakt med en speciallist inom skelögdhet för att "träna" upp musklerna igen och på det sättet slippa bära prismaglasögon. 

Det är framför allt tidsaspekten i detta jag undrar över. Är det viktigt att jag träffar läkaren omgående eller är det om att vänta till mars?

Mitt mål och drömscenario är att det går att träna upp ögat och på det sättet slippa operation eller prismaglasögon, är detta en orimlig dröm?

Svar:

Hej!

Om man plötsligt blir skelögd är det bra om en ögonläkare kan kolla på det så snart som möjligt. Det låter konstigt och lite för lång tid om du skulle behöva vänta till mars. Det beror i och för sig vad som upptäcktes vid undersökningen och vad som betonades i remissen. Kolla med den som skrev remissen och/eller ögonmottagningen om du verkligen ska behöva vänta till mars pga en skelning.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.