Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Operera starr efter graviditet

Hej!

Jag har haft problem att hitta rätt styrka på linserna och tillslut konstaterades det att jag har grå starr på båda ögonen. Jag var gravid när jag fick beskedet och jag fick då veta att en operation kan göras först efter jag slutat amma. Hur länge måste jag vänta med operationen efter att jag har slutat amma? Jag har precis börjat arbeta efter föräldraledigheten och upplever att jag får koncentrera mig mycket för att kunna arbeta vid datorn/läsa texter.

Tacksam för svar

Hälsar Jessika

Svar:

Hej Jessika!

När man är gravid och ammar så samlar kroppen och ögonen på sig vätska vilket gör att man KAN få andra styrkor mot annars. Det är den generella anledningen till att man helst ska avstå att byta glasögon när man är gravid och ammar. Med linser är det enklare att byta styrkor. Vid starroperationer vet jag inte om det finns annat som amningen eller hormoner kan påverka.

Mot slutet av amningen är det inte så stor avvikelse, så vet du ungefär när det börjar närma sig slutet kan du höra av dig till ögonkliniken. Det kommer antagligen att ta tid innan du får en operationstid så därför är det bra att vara ute lite innan. Börjar det blir väldigt besvärligt med synen på jobbet kan du också höra av dig och rådfråga din ögonläkare för du ska inte behöva lida och ha problem att arbeta. Man ger ju ofta generella råd, men i slutändan gör man alltid individuella bedömningar och ju mer problem man har desto snabbare får man operation.

Ett tips inför operationen är att de gör dig lätt närsynt genom operationen så slipper du läsglasögon när du blir äldre.

Hoppas du får hjälp snart!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik


Har du åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD) eller diabetesmakulaödem? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »