Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögondarrningar (nystagmus)

Hej!

Jag har haft ögondarrningar (nystagmus) då och då så länge jag kommer ihåg. Jag har aldrig fått det undersökt då det bara händer några ggr per månad vad jag märkt. Borde jag kolla upp det? Är det farligt eller kan det leda till något farligt så att det är bra om det upptäcks i tid?

Tacksam för svar,

Svar:

Hej!

Om du aldrig har fått det undersökt undrar jag om det verkligen är nystagmus som du har eller om du blandar ihop det med ryckningar i ögonlocken. Nystagmus är ganska ovanligt och då "vibrerar" hela ögat och man kan även se det i spegeln. Det är alltid bra att kolla upp saker i tid för då kan man lättare behandla. När det gäller ögon är det bra att börja med en synundersökning hos en optiker som kan skicka remiss till ögonläkare om så behövs.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.