Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögon

Hej! 

Har ett barnbarn som fick hastigt försämrad syn för några år sen, flickan är i dag snart 20 år. Jag läste om nåt en gång som hastigt kan försämra synen hos tonåringar och som skulle gå att operera, stämmer det? Hon har aldrig blivit undersökt av ögonläkare utan bara optiker och får starkare och starkare glasögon/ linser. Undrar om det finns nåt att göra för att hjälpa henne.. 

Hälsning orolig mormor...

Svar:

Hej!

Får man synfel som ung brukar det ofta kunna försämras kraftigt under kort tid. När man kommer upp i 20-årsåldern brukar det stanna av mer och mer sen. Synen kommer med största sannolikhet att försämras därefter också, men på en mer normal nivå som brukar vara att man behöver lite starkare glasögon efter 3-4 år.

Tyvärr finns det inte så mycket att göra för att minska den hastiga försämringen. Det forskas mycket på det och brukar med jämna mellanrum dyka upp nya teorier och tips på åtgärder för att bromsa synförsämringen, men ingen av de har fungerat på de ungdomar som jag har testat det på. De senaste rönen visar att barn som är ute mycket och utsätts för UV-ljus löper mindre risk för närsynthet och där finns det ganska stora studier som visar att det verkar stämma. Man har bl.a. jämfört barn i fattiga länder som är ute hela dagarna med barn i rika länder som mest spenderar tid inomhus. I de fattiga länderna existerar knappt närsynthet och i de rika länderna var en väldigt stor andel närsynta. Så har man barn ska man försöka få de att vara ute så mycket som möjligt och aktivera sig, det är mitt bästa tips.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg Optiker på Medoptik



Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons