Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Makulär degeneration

Hej! Jag är en 60-årig kvinna som i torsdags 20 augusti besökte en optiker för utprovning av nya glasögon. Hon gjorde en mycket noggrann undersökning av ögonen, inklusive en ögonbottenundersökning. När vi pratade om resultaten, förklarade optikern för mig att jag lider av något som heter "makulär degeneration", vilket hon sa är ett förstadium till gula fläcken. Jag blev oerhört rädd och frågade om detta innebär att jag blir blind. -Ja, förr eller senare blir man blind, sa hon. - Hur lång tid kan det ta, undrade jag förtvivlat. -Svårt att säga, sa hon men det kan nog ta några år.

Nu är jag fruktansvärt ledsen, orolig och ångestfylld. Hon speficificerade inte vad hon menade med "några år" men i allt det här svarta ser jag framför mig att jag kanske bara får behålla min syn en 3-4 år till för att sedan leva resten av livet i mörker.

Hon sa att eventuellt kunde risken minska marginellt om jag skulle börja äta kosttillskott, Macu-Shield, som mottagningen säljer. Men om detta bara gäller marginellt och jag ändå kommer att bli blind enligt hennes prognos, är det väl kanske inte lönt att börja äta detta?

Är det så att man oundvikligen blir blind eller - i bästa fall, som optikern sa - får ledsyn till följd av makulär degeneration?

Jag skulle innerligt uppskatta ett svar, för just nu är jag så långt nere på botten på grund av ovanstående besked och kan inte fungera i vardagen.

Med vänlig hälsning

Marianne

Svar:

Hej Marianne!

Gulafläcken eller makuladegeneration finns i två varianter, dels en torr och dels en våt. Den våta är mer aggressiv och ger krokseende m.m. men samtidigt finns det sprutor som man kan ta som bromsar upp förloppet, det gäller dock att komma i tid. Den torra varianten är mildare och utvecklas långsammare därför brukar den sällan ge så stora problem. Det är väldigt sällsynt att man blir blind av makuladegeneration, så det låter konstigt om optikern sa så.

Om du har makuladegeneration är det viktigt att en ögonläkare för undersöka dina ögon för att diagnostisera vilken typ du har och om det finns behandling. Din optiker är skyldig att skicka remiss till ögonläkare om han/hon upptäcker att du har en ögonsjukdom.

Som sagt behöver du inte vara orolig, men se till att få träffa en ögonläkare som får kolla dina ögon också.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Annons