Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Krumelurer i synfältet

Hej, ser svarta olikformade krumelurer i höger öga, tycker även att synen har blivit lite suddigare i det ögat.

Höger öga är som tidigare. Är närsynt. Använder glasögon. Ögonen över 70år gamla.

Med vänliga hälsningar

Scottis

 

Svar:

Hej!

Du upplever antagligen Mouches Volantes eller glaskroppsavlossning som det heter på svenska. Det är ofarliga grumlingar/flagor som flyter runt inne i ögat och när de kommer fram i synfältet ser man dem som små flugor eller maskar som simmar runt. Blir det plötsligt väldigt många prickar och om det blixtrar i ögonen bör man söka läkare ganska snabbt och få det kontrollerat. Eftersom du tycker att du ser suddigare skulle jag rekommendera att göra en synundersökning hos din optiker.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.