Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Konstant ögonvärk, alternativt huvudvärk

Hejsan, 

Jo det är så att jag har ständig värk bakom ögonen typ, kan lika gärna vara huvudvärk, det är svårt att förklara det.

Har en känsla av att jag måste typ "rulla ögonen" eller flytta blicken för att det ska lindra det i en kort stund tills det kommer tillbaka igen. Är väldigt konstigt att förklara det, försökt visa det för läkare men har aldrig fått något riktigt svar på det, har haft detta problemet i några år nu.

Jag har glasögon som jag tycker är svåra att använda för när jag tar på mig dom så ser jag sämre en stund tills ögonen vant sig och när jag tar av mig dom igen så är det samma sak fast tvärtom, tar en stund att se normalt igen. Känns som blicken typ flyttar sig inåt vänster på högra ögat. Styrkan på högra ögat är mycket mer än på vänster ögat där det knappt är någon. Mina gamla glasögon som gick sönder är inte såhär, kan det vara fel styrka också?

Har gått till optikern igen men dom sa att ingenting var fel och att allt stämde överens med synundersökningen, behöver jag göra en ny undersökning?

Tack på förhand

MVH Anders

Svar:

Hej!

Har du köpt glasögon ska de kännas avkopplande att ha på sig och du ska se klart, såvida du inte har någon ögonsjukdom i botten. Känns inte glasögonen bra är det optikerns uppgift att ta reda på varför de inte fungerar och sen försöka lösa problemet. I bland kan det vara knepigt och krävas en del klurande för att göra så glasögonen blir bra.

Eftersom du beskriver det som att blicken flyttar sig inåt funderar jag på om du kan ha en liten skelning som ställer till det. Alternativt att styrkan är för stark på glasögonen eller att glasen inte är centrerade mitt för din pupill så att en prismaeffekt och skelning uppstår. Men allt det borde optikern ha kontrollerat. Om du har en skelning behöver du få en remiss till en ortoptist som är en skelningsexpert som jobbar på sjukhusen, sånt kan optikern ordna.  

Det går ju alltid att göra en ny synundersökning hos en annan optiker för att få en second opinion, men det är ju trist om man ska behöva gå så långt. En rutinerad och kompetent optiker ska kunna lösa alla problem eller åtminstone kunna förklara varför det inte går att få glasögonen perfekta. Hoppas du fick lite tips och svar samt att det löser sig för dig!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.