Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Keratoconus

Hej

Jag har en son som är 23 år och fick diagnos Keratoconus, jag läste om sjukdommen och blev jätte orolig. Min son klagade att han ser sudigt i vänster ögat och gick till Optiker som skickade honom vidare till ögonläkare som konstaterade att det är Keratoconus och har börjat lite på högra ögat också som otur. läkaren sa att han ska opereras för att inte bli sämre. Är det garanterat att ögat bli inte sämre efter operationen?  Kan man undvika operation och göra med laser? Sonen är  ingenjör och har percis fått  sitt första jobb, är orolig att han kommer att få jätte dålig syn så att han inte klarar att jobba vid dator. vad har du för tips och råd? Min son är blyg och ställde inga frågor till läkaren, kan jag ringa läkaren för att få mer information om hans tillstånd, eftersom han är vuxen nu, snälla ge mig råd och mer information om denna sjukdommen som jag läste att den är ovanlig.

Hälsningar

En jätte orolig mamma

 

 

 

 

 

   

Svar:

Hej!

Keratoconus är inte så ovanligt, det är fler än man tror som har det och som har haft det i många år och som jobbar och tränar precis som andra. Det som händer är att hornhinnan (ögats yttersta skikt som ögonlocken glider mot vid blinkning) blir toppig som en kon istället för rund. Beroende på hur mycket keratoconus man har finns det olika lösningar t.ex. hårda kontaktlinser, operation och i värsta fall kan man även byta ut hornhinnorna genom transplantation. Precis som med organdonationer kan man transplantera hornhinnor. Det forskas även mycket på konstgjorda hornhinnor bl.a. i Linköping.

Laser är inget alternativ eftersom lasern bara bränner med hög precision. När man gör en laseroperation av ögonen bränner man bort en del av hornhinnan, så det är inget mirakelljus som botar alla ögonsjukdomar och problem. Det man vill med en keratoconushornhinna är att ändra formen så den blir rund istället för toppig. Ibland kan det krävas flera behandlingar och en blandning av behandlingar, men till slut brukar man få till ett fungerande resultat. De ögonläkare som är specialiserade på keratoconus är väldigt duktiga och har koll på bästa behandlingarna så ni kan känna er lugna och i trygga händer. Din son kommer med största sannolikhet kunna arbeta och leva ett vanligt liv. Det går säkert att kontakta ögonläkaren för att få mer detaljerade svar.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik



Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.