Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gulafläcken

Hej jag undrar om man på ngt sätt kan operera ögat efter att man en gång för ett par år sedan fått splitter från en smällare i ögat så att man fått ett ärr på gula fläcken? El kommer man för all framtid vara mer el mindre blind på ögat? Om det går hur går man tillväga? Pris? Vänliga hälsningar Alexandra

Svar:

Hej Alexandra!

Gula fläcken är ett litet område stort som ett knappnålshvud på näthinnan. Om du tänker dig en ihålig golfboll så sitter näthinnan som en tapet längst bak på insidan av ögat (googla bilder på näthinnan så ser du). Om du har fått splitter på gula fläcken har du med största sannolikhet fått rejäla skador på ögat och blivit blind. Ögat är väldigt segt så det krävs ganska mycket för att tränga igenom yttersta delen på ögat och nå ända in. I dag finns tyvärr inga operationer som kan ge synen tillbaka om den väl är förlorad, däremot kan man kosmetiskt få ögat att se normalt ut igen. Jag antar att du träffade en ögonläkare i samband med skadan, vad sa denne om din skada och möjliga behandlingar?

Om du har skador på ögonen och det går att behandla är det inget du behöver bekosta själv. Eftersom det var några år sedan du fick skadan skulle jag rekommendera att konsultera en ögonläkare igen och se vilka alternativ som finns. Det skadar aldrig med en second opinion. Antingen kan du testa att ringa din ögonmottagning själv eller så kan en optiker hjälpa dig med remiss. Hoppas det finns alternativ för att ge dig bättre syn!

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik


Har du åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD) eller diabetesmakulaödem? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »