Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gråstarr-operation, tragiskt resultat

När min fru opererades sattes det in nya linser, som skulle kompensera en konstaterad översynthet. Vid senaste återbesöket sade ögonläkaren att min fru om ca sex veckor skulle gå till optiker och be att få ett starkare glas för höger öga. Resultatet med de nya linserna hade nämligen medfört att höger öga nu hade närsynthet och vänster öga fortfarande en viss översynthet. För övrigt är ögontrycket helt normalt. Vid besöket hos optikern konstaterade denne att det inte var meningsfullt (inte gick) att sätta in ett nytt och/eller starkare glas för höger öga i min frus glasögon.
Frågor:
1. Går det inte att korrigera närsynthet eller långsynthet efter att nya linser satts in?
2. Går det att ha olika korrektion på höger resp. vänster öga på ett par glasögon?
3. Kan vi få någon (?) optiker att hjälpa oss med detta?

Svar:

Hej! 

Det går teoretiskt att korrigera både översynthet, närsynthet och brytningsfel upp till väldigt höga styrkor. Det får dock inte bli för stor skillnad mellan höger och vänster öga. Är man väldigt närsynt på ett öga och väldigt översynt på andra får hjärnan problem att tolka synen och man ser dubbelt. I ett sånt fall får man även operera andra ögat.

Alla optiker ska kunna hjälpa er med detta och förklara hur det är i just ert fall och vad som blir bästa lösningen. 

Vänliga hälsningar 

Peter Vetterskog, leg optiker på Medoptik 

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons