Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: grå starr ?

Hej.

För tre månader sen fick jag progressiva glasögon.Jag har nästan ingen syn sen barndommen på höger öga,på grund av en skada.Jag ser 50 & på vänster öga.Jag ville lämmna tillbaka glasögonen ,men det gick inte utan en annan optiker gör en ny undersökning och tror att jag har grön starr på vänster öga.Han kan ej skicka remiss för operation för att jag ser inte med den andra ögat.Han tror även att jag har struma på den högra ögat,vilken är utstående.Hjälp vad skall jag göra? Jag ser suddigt med glasögönen .speciellt på kvällen ute i trafiken.Optikern säger till mig att fortsätta att använda mina glasögon.Det är irriterande att se så suddigt.

 

Svar:

Hej!

Om optikern misstänker sjukdom är han skyldig att remitera dig vidare till en läkare. Socialstyrelsen utfärdar optikernas legitimationer precis som till läkare, sköterskor etc. Legitimationen innebär att man har ett ansvar och skyldighet gentemot patienten. En optiker jobbar med det friska ögat och en läkare med det sjuka. Har du inget förtroende för din optiker tycker jag du ska byta. Hoppas du fick lite tips och får hjälp med din syn.

Med vänlig hälsning

Peter Vetterskog, leg. Optiker på MedoptikAnnons