Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: EPIRETINAL GLIOS

Vad är detta? Förutom ålder, vad har påverkat så det uppstått? Hur utvecklas denna förändring? Vad kan göras för att bromsa utvecklingen? Några följdsjukdomar?

Svar:

Hej!

Det du har är ett extra membran eller tunn hinna som lägger sig över näthinnan inne i ögat. Det kallas även epiretinalt membran eller makula pucker och den extra hinnan kan göra att man ser suddigt och krokigt. Det finns olika orsaker till att ett epiretinalt mebran uppstår t.ex. diabetes och förändringar i glaskroppens vätska. Om membranet ger för stora besvär kan man avlägsna det kirurgiskt. S:t Eriks Ögonsjukhus har en folder om membran på gula fläcken som kan laddas ned här: http://www.sankterik.se/pagefiles/2218/folder_membranpagulaflacken_2012.pdf

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons