Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Blinkar hårt och länge med ögonen

Ålder 29, man 

Tics eller problem med ögonen.

Vid exempelvis idrottande eller möte med människor uppstår irritation följt av behov av att blinka hårt med ögonen. De känns torra och även vid blundande finns behov av att blinka hårt. I samband med detta kommer automatiska hårda tryck och rörelser med läppar och tunga för att på något sätt försöka "styra bort" problemet.

Även vid bilkörande ibland kan det finnas behov av hårda, långa blinkningar.

Att sitta vid datorn eller TV är oftast inga problem (men det händer), där kan jag koncentrera ögonen, oavsett om det är intensivt på skärmen.

Vid försök att verkligen undvika detta så blir det bara jobbigare för varje tillfälle, och tillslut blir det oundvikligt.

Vissa dagar är bättre än andra.

- Synundersökning, visade inga synfel

- Ingen allergi

- Alla möjliga ögondroppar mot både allergi, torrhet etc. är testade. Vissa har fungerat väldigt tillfälligt inom närmamste minuterna.

Att jag inte tror att det är Tics (vad vet jag?) beror på att det inte är något som bara händer, utan jag gör det för att det uppstår irritation. Min egna teori är att det har med torra ögon att göra, men dessvärre har inga ögondroppar hjälpt.

Svar:

Hej!

Du verkar ju ha testat lite olika lösningar utan att ha bli hjälpt. Jag skulle rekommendera dig att kontakta Källmarkskliniken i Stockholm för en undersökning, de är specialiserade på torra ögon.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikAnnons