Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: ärrbildning i ögat

2014-03 påbörjades behandling av våt-AMD på Kalmar lasarett. Tre behandlingar
med Avastatin utfördes under en månad för att eleminera svullnaden. Vid en
senare kontroll fanns en central ärrbildning som innebär en synnedsättning.

Är det så att ärrbildningen förändras över tid eftersom jag upplever
förändringar i seendet?
Vad är det som orsakar ärrbildning?
Går det behandla ärrbildningen för att förbättra synen?
  
vänligen Ulf Berg

Svar:

Hej Ulf!

Själva ärret borde inte förändras med tiden. När man har AMD får man en svullnad kring gula fläcken och den svullnaden kan ändras med tiden så jag skulle tro att det är det som ger förändringar i synen. Därför tror jag inte heller att det går att behandla ärret för att få bättre syn. Det är svårt för mig att svara på vad som har osakat ärret. Precis som med ärr på andra ställen på kroppen kan man få det av olika orsaker t.ex. kan ditt ärr vara ett gammalt ärr från tidigare annars kan man få det av proppar, blödningar etc. Det bästa är att fråga din ögonläkare som har allt underlag om vad orsaken kan tänkas vara. Hoppas du fick svar på dina frågor!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.