Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Maria har nokturi: Kissar upp till åtta gånger varje natt

Det går inte en natt utan att Maria är uppe på toaletten och kissar åtminstone tre gånger – och ibland uppåt åtta gånger. Nattkissning är ett problem som stör sömnen för mer än hälften av alla över 50 år.
Annons

Maria har vant sig vid de nattliga toalettbesöken. Tre toalettbesök räknar hon som en lugn natt då hon får sova relativt mycket. Värre är det de nätter när hon måste gå upp sju eller åtta gånger.

– Det blir ett stort bekymmer när man är uppe så många gånger varje natt. Att somna om efter varje toalettbesök är inte det lättaste, så jag är ofta väldigt trött dagen efter, säger hon.

Annons
Annons

Nokturi (att kissa på natten) vanligt när man blir äldre

För män beror nattkissandet ofta på att en förstorad prostata klämmer åt urinröret och gör det svårt att tömma blåsan helt. För både män och kvinnor förändras dessutom urinproduktionen när man blir äldre. I yngre år produceras dubbelt så mycket urin på dagen som på natten, men med åldern jämnas urinproduktionen ut över hela dygnet (så kallad nattlig polyuri). När man blir äldre brukar man också få lägre halter av hormonet vasopressin som ser till att urinmängden minskar på natten. Tillsammans eller var för sig kan dessa faktorer alltså leda till ett ökat behov av att kissa nattetid, såkallad nokturi.

– Karlar som har prostatabesvär kan prata om det utan att skämmas, men för oss kvinnor blir det genast pinsamt. Jag tror att många har de här problemen utan att våga prata om dem, säger Maria som har flera bekanta med samma problematik.

Provade medicinering mot sin nokturi

Till slut bestämde sig Maria för att söka hjälp för sina besvär hos läkare. Hon fick utskrivet desmopressin, som har samma effekter som kroppens eget hormon vasopressin och alltså minskar mängden urin nattetid.  

– Jag tyckte att jag blev hjälpt av tabletterna, men tyvärr är jag hemskt känslig mot olika mediciner. Jag fick ont i magen av dem och slutade.

Annons
Annons

För att på egen hand minska problemen med nattkissning kan man dra ner på kaffe, te och alkohol. Det kan också vara bra att varva ned innan man lägger sig om kvällarna och sova mörkt och svalt.

– Jag dricker aldrig kaffe om kvällarna, mer än någon gång om jag är bortbjuden. Men då vet jag också att toalettspringet kommer som ett brev på posten den natten.

Även om Maria har gått i pension har hon fullt med projekt om dagarna och hinner inte vila så mycket som hon skulle behöva efter alla vakna nätter.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Men varje morgon när jag har sovit riktigt dåligt brukar jag trösta mig med att tänka att jag ska lägga mig en stund och vila på eftermiddagen. Sedan blir det oftast inte så, men det hjälper mig att ta mig upp ur sängen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Berit 2021-04-28 09:40 (3 år sen)

    Kvinna 82 år. Frisk ,äter sedan många år blodtrycksmedicin. Har besvär med att jag får gå upp och kissa 2-3 ggr på natten och det händer att jag inte hinner ut till toa och jag kissar ner mig. Kan inte förhindra eller stoppa det.
    På dagen har jag inga besvär.
    Mvh Berit

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 05:56 (8 år sen)

    பாலா எனுà®®் பயந்தாà®™்கொள்ளி நாயே!நீ செத்து போய்விட்டாயா?உனக்கு தைà®°ியம் இருந்தால் வா என்னோடு à®®ோதலாà®®்.சாபங்களில் à®°;0•&#3®09;த்தறிவாளப&#3021àகளுக்கு நம்பிக்கையில்லை. ஆனால், மத நம்பிக்கை உள்ளவர்களுக்கு அதில் அதீத நம்பிக்கை உள்ளது. ஆகவே நாà®®ெல்லோà®°ுà®®் பாலா போன்à®± இழிபிறவிகளை "செத்துப்போ!" என சபிப்போà®®்!;-D


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.