Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Reducerad kost kan bromsa utveckling av cystnjurar

Skulle något så enkelt som minimalt minskat födointag fungera som behandling mot genetiska sjukdomen cystnjure (ADPKD)? Ja, enligt ny amerikansk forskning finns det anledning att tro så.

Lovisa
Publicerad den: 2017-02-24

Annons

Att det är kostnadseffektivt är inte svårt att se men enligt en ny studie från American Journal of Physiology — Renal Physiology finns betydligt fler fördelar än så. Thomas Weimbs vid University of California, Santa Barbara (UCSB) och som också är lead investigator i projektet, menar att studien är väl motiverad i och med vikten av att hitta en behandlingsmetod utan kraftiga biverkningar.

Polycystisk njursjukdom (cystnjure) är den vanligaste ärftliga njursjukdomen men saknar botande behandling – även om många nya behandlingar idag är på frammarsch.

Påfrestande behandlingar 

Av de som drabbats beräknas ungefär hälften att så småningom utveckla njursvikt och då med stor sannolikhet behöva genomgå livslång dialys eller njurtransplantation. Med anledning av den kroniska sjukdomsbilden är behandlingar med påtagliga biverkningseffekter mycket påfrestande för patienten och tyvärr ett faktum i de flesta fall av medicinering mot njursjukdom. Thomas Weimbs ser därför de nya forskningsresultaten som idealiska om det nu skulle visa sig att det som setts hos möss också skulle ge resultat hos människan.

Annons
Annons

– I och med att två av varandra oberoende laborativa studier kom fram till samma slutsats med hjälp av olika modeller och metoder är det ett starkt argument till att det också skulle fungera effektivt på patienter, förklarar han. 

Kliniska prövningar ännu inte aktuellt 

Innan kliniska provningar kan utföras behövs dock mer kunskap kring varför minskat födointag ger positiv påverkan och specifikt vilken kosthållning som ger bäst effekt. Som det ser ut nu är det ännu oklart kring om det handlar om själva kalorirestriktionen eller om det har att göra med begräsningen av någon särskild näringsgrupp som kolhydrater, fetter eller protein.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons