Ny behandlingsstrategi för bättre återhämtning efter stroke

Med den nya upptäckten torde det vara möjligt att skapa nya nervkopplingar i hjärnan, vilket möjliggör snabbare och bättre återhämtning efter stroke. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det blir fler utskott och kopplingar mellan nervcellerna så att de kvarstående cellerna kan ta över funktioner som de döda cellerna en gång hade, säger Marcela Pekna, docent vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin.

Centralt i behandlingen är en molekyl, kallad C3a-peptid, som produceras naturligt i kroppen vid vissa sjukdomstillstånd. I studien tillförde forskarna den istället till försöksdjur via näsdroppar. De möss som fick C3a-peptiden repade sig bättre än de som fick placebo.

– Man kan jämföra med den behandling som tar bort själva blodproppen och som måste göras inom de första timmarna. De flesta kommer för sent till sjukhuset för en sådan behandling, säger Marcela Pekna.

Annons
Annons

Fler användningsområden – men forskning kvarstår

C3a-peptiden inaktiveras om den äts eller ges intravenöst, därav näsdropparna. Dessutom är den extremt dyr att tillverka och skulle behöva ersättas av en mindre och billigare molekyl med motsvarande egenskaper. Marcela Pekna och hennes forskargrupp hoppas dock att behandlingsstrategin i framtiden ska kunna tillämpas kliniskt på människor med flera ändamål.

– Vi tror att med en kombination av den här behandlingen och rätt rehabilitering kan man bli bättre ännu snabbare. Man kan också tänka sig att behandla annat än stroke, till exempel hjärnskador efter trafikolyckor. Men det återstår att se, det är lång väg kvar, säger hon.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons