4 saker du med cystnjure bör undvika
Intervju | Cystnjure (ADPKD)

4 saker du med cystnjure bör undvika

Lider du av polycystisk njursjukdom (cystnjure) finns det flera saker att tänka kring när det gäller din påverkan på sjukdomens utveckling. De här relativt enkla faktorerna är därför bra att förhålla sig till.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-09
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

• Större mängder kaffe och läsk

Forskning har också visat att stora mängder kaffe, te eller kolsyrade drycker kan påverka cysttillväxten negativt. Därför är rekommendationen att se över konsumtionen och vara måttlig med dessa drycker.

Läs också:Reducerad kost kan bromsa utveckling av cystnjurar

• Tuffa sporter

Regelbunden fysisk träning har en rad positiva och sjukdomsförebyggande effekter på allt från blodtryck och skelettet till allmänt välbefinnande. Om man har stora cystnjurar bör man dock undvika tuffa sporter med tacklingar eller hårda kroppskontakter. Inte heller och tyngdlyftning rekommenderas. Det är för att inte riskera kraftigt våld mot njurarna.

Annons
Annons

• Smärtstillande läkemedel

Här handlar det om att försöka undvika de lindrande mediciner som tillhör gruppen NSAID2-preparat. Till dessa hör exempelvis Voltaren, Naproxen och Ipren, vilka faktiskt kan försämra njurfunktionen. Preparaten bör i sådana fall tas efter ordination av din njurläkare

• Rökning

Rökning är generellt sett inte bra för hälsan men för personer med njursvikt är det extra skadligt. Att sluta röka är lättare sagt än gjort, men inte mindre viktigt för det. Om din njurfunktion försämras så pass mycket så att dialys blir aktuellt är rökning en riskökning för komplikationer. Rökning och en eventuell framtida transplantation går inte alls ihop.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset och njurförbundet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons