Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mäter trycket på njurarnas dag

Världsnjurdagen 9 mars är en dag då våra njurar uppmärksammas över hela världen. Globalt är årets tema fetma, men njurförbundet har istället valt att slå ett slag för tidig upptäckt. Under världsnjuredagen arrangerar de därför aktiviteter runt om i landet där de bland annat erbjuder blodtrycksmätning för den som vill. Är du en av tio med njurproblem - kolla dig innan det är försent!

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-09

Annons

Njursjukdomar kommer ofta smygande och upptäcks inte sällan förrän det är försent att göra något åt. Nedsatt njurfunktion är ett dolt folkhälsoproblem och var tionde invånare i Sverige uppskattas ha lida av det – många utan att ens veta om det.

Lätt att upptäcka

För att undvika att vara försent ute när det gäller upptäckt uppmanar de därför människor att kontinuerligt hålla koll på sina njurar. Det är nämligen lätt att upptäcka njurproblem genom blodtryck eller urinprov. Är blodtrycket förhöjt eller visar urinprovet spår av äggvita - ja då kan det indikera på att allt inte står rätt till.

Blodtryckskoll i köpcenter i Göteborg 

Enligt Njurförbundet finns det trots det många som aldrig någonsin lämnat ett urinprov eller för den delen mätt blodtrycket i samband med hälsoundersökning. De menar att enkla hälsotester som dessa kan tidigt ge indikationer på njursjukdom, diabetes eller en infektion i urinvägarna.

Annons
Annons

Det här vill de slå ett extra slag för på värdsnjuredagen och erbjuder därför människor att komma och kolla blodtrycket på olika utvalda ställen runt om i landet.

Exempelvis kommer Njurförbundet Västra Götaland i samarbete med njurmedicin vid Sahlgrenska, att stå i Nordstan i Göteborg och mäta trycket på den som vill.

Regelbunden provtagning kan avgöra 

Förbundsordförande Håkan Hedman förklarar att Njurförbundet länge drivit frågan om regelbundna urinprov och blodtryckskontroller och tycker att även den som besöker vårdcentralen för en stukad tumme borde få blodtrycket kontrollerat och lämna urinprov.

– Det är ju så lätt gjort, säger han. Barn och ungdomar bör dessutom få möjlighet att testa sig redan i grundskolan. Blir vi bättre på att upptäcka nedsatt njurfunktion i tid kan vi på så sätt undvika mycket onödigt lidande, säger han till netdoktor.se

Annons
Annons

För information kring vad som händer nära dig på njurarnas dag – ta kontakt med Njurförbundets riksorganisationer eller läs mer här

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.