Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Strokefall ökar bland yngre

Totalt sett dör allt färre i stroke och antalet fall av stroke bland äldre minskar. Men bland yngre ökar andelen fall av stroke.
Annons

Under perioden 1987-2010 har strokefallen ökat med omkring 1,5 procent per år bland patienter i åldrarna 18-44 år, visar forskning från Sahlgrenska akademin.

Ökningen av strokefall bland de yngre kan bero på att det har blivit lättare att upptäcka även en mindre stroke, men också förändringar i livsstil och en högre andel överviktiga yngre kan spela in, tror forskarna.

- Man har ganska stora möjligheter att påverka sin egen risk för att få en stroke och det behöver vi göra de yngre i riskzonen medvetna om, säger Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.