Nyhet | Stroke

Stroke ökar i yngre medelåldern

Allt färre i befolkningen drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Men bland både kvinnor och män, 35-44 år har risken att få stroke ökat med 21 respektive 15 procent sedan mitten av 1990-talet, enligt Socialstyrelsen och Statens Folkhälsoinstituts gemensamma årsrapport Folkhälsan i Sverige 2013.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-03-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Rapporten visar att Sveriges befolkning lever allt längre, framförallt på grund av att hjärt- och kärlsjukdomar minskat kraftigt. Men nu visar rapporten en motsatt utveckling bland både kvinnor och män i yngre medelåldern.  Årligen insjuknar nästan 400 personer i stroke och konsekvenserna blir ofta förödande då de är mitt i yrkeslivet och har små barn.

– Det är viktigt att förebygga riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, såsom rökning och övervikt, redan i unga år. De som vill ha hjälp att sluta röka eller gå ner i vikt måste få det stöd de behöver från hälso- och sjukvården. Resultaten är också en signal till vården att uppmärksamma att även yngre patienter kan ha högt blodtryck eller högt blodsocker, säger Inger Heimerson projektledare på Socialstyrelsen.

Störst risk för stroke har de som inte studerat vidare efter grundskolan. De löper mer än dubbelt så hög risk att drabbas som de med eftergymnasial utbildning. Bland de yngre medelålders kvinnorna med kort utbildning har även risken för hjärtinfarkt ökat med 45 procent sedan mitten av 1990-talet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons