Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Stroke ökar i yngre medelåldern

Färre drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar men risken att få stroke i åldern 35 till 44 år har ökat.
Annons

Befolkningen lever allt längre överlag, framförallt på grund av att hjärt- och kärlsjukdomarna har minskat kraftigt. Men när det gäller just stroke i åldrarna 35-44 år är utvecklingen däremot den motsatta. Risken att drabbas av stroke i yngre medelåldern har ökat med 16 procent för kvinnor och 18 procent för män sedan mitten på 1990-talet. Det handlar om nästan 400 personer om året som insjuknar i stroke. Detta enligt Folkhälsomyndighetens årsrapport Folkhälsan i Sverige 2014.

Störst risk för stroke har de som inte studerat vidare efter grundskolan. Bland de yngre medelålders kvinnorna med kort utbildning har även risken för hjärtinfarkt ökat med 26 procent sedan mitten av 1990-talet.

– Rökning, fetma och brist på fysisk aktivitet, men även arbetslöshet och ekonomiska svårigheter, är vanligare bland personer med kort utbildning, säger Inger Heimerson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.