Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Tidiga tecken på demenssjukdom

Annons

Små förändringar av minnet kan vara tidiga tecken på Alzheimers sjukdom, därför är det av stor vikt att bra behandling kan sättas in i så god tid som möjligt. Forskare från bland annat Sverige och Holland har i en studie undersökt om det finns någon koppling mellan olika former av mild kognitiv svikt och de förändringar av biomarkörer i ryggvätskan som brukar tyda på alzheimer.

27 gånger större risk att få Alzheimers

Totalt ingick 168 personer i studien. De personer som hade olika former av lättare minnesstörningar matchades med friska kontroller och följdes sedan i tre år. Forskarna tog prov på studiedeltagarnas ryggvätska för att se om de hade den så kallade alzheimerprofilen, med förändringar av tre specifika proteiner. Och det som framkom var att bland dem som hade kognitiv svikt som även gick att visa med minnestester var det 80 procent som hade alzheimerprofilen. Dessa löpte 27 gånger större risk att få Alzheimers. De personer som däremot hade så kallad subjektiv kognitiv svikt visade endast på mycket små försämringar av minnet att det bara är de själva eller anhöriga som uppfattar dem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.