Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Språkskicklighet minskar risken för demens

Annons
 

En god språkförmåga i 20-årsåldern kan bidra till mindre risk att drabbas av demens sent i livet, visar en amerikans studie. Forskare har i en studie undersökt hjärnorna på 38 avlidna nunnor, och hos några av dem fann forskarna den sorts plack i hjärnan som ofta associeras med Alzheimers sjukdom, men utan att ha visat symtom på demens.

Bland de med bättre språk fick färre demens 

Forskarna studerade de antagningsuppsatser till klostret som nunnorna skrivit i 20-årsåldern, och där såg forskarna ett mönster. Nämligen att nunnorna utan demens hade haft bättre språk i sin ungdom. Det är sedan tidigare känt att alzheimersplack i hjärnan inte alltid leder till demens. Dessutom har tidigare forskning visat att om man på olika sätt aktiverar sin hjärna under livet minskar risken för demens när man blir äldre. Den amerikanska studien stöder den tidigare hypotesen, med fördelen att den både har kunnat göra en jämförelse över lång tid och kunnat undersöka hjärnorna hos avlidna personer. Men, med denna studie är det dock inte sagt att språkförmågan är det enda som spelar roll. Nyligen visade en svenska studie att det även har betydelse att aktivera hjärnan med sociala aktiviteter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.