Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Mobilstrålning kan skydda mot Alzheimer

Annons

 

Det har länge tvistats om eventuella risker med mobilstrålning. Men nu menar en grupp forskare att det finns medicinska fördelar med sådan strålning. Det är forskare vid alzheimercentrum i Florida som i en studie på möss funnit tecken på att den strålning som avges från mobiltelefoner kan skydda mot minnesförluster.

Totalt studerades 96 möss, varav de flesta av en typ som är genetiskt skräddarsydd för att utveckla en motsvarighet till demenssjukdomen Alzheimer. Mössen utsattes för strålning i samma frekvens som en vanlig modern mobiltelefon avger. Dosen motsvarade samma grad av strålning som en människa utsätts för vid cirka två timmars dagliga mobilsamtal.

Annons
Annons

Försöken genomfördes i tre olika varianter under sju till nio månader och samtliga pekade på samma sak. Nämligen att mobilstrålningen skyddade mot Alzheimer. Dessutom kunde forskarna konstatera att sjukdomsförloppet kunde bromsas hos äldre möss med alzheimerliknande sjukdom. Och hos de normala mössen förbättrades minne och problemlösningsförmåga.

Det är ännu väldigt oklart hur mobilstrålningen eventuellt kan skydda mot Alzheimer, men forskarna kommer att gå vidare med nya djurexperiment. Men de påpekar att det än så länge inte går att dra slutsatsen att sambandet även skulle gälla för människor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.