Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Människans opålitliga minne kan vara ett steg närmre sin förklaring

Forskare vid MIT i USA har lyckats plantera falska minnen i hjärnan på möss. Förhoppningen är att resultatet ska ge svar på varför människans minne är så opålitligt, skriver BBC News.
Annons

Mössen placerades i en mörk men ofarlig miljö. De flyttades sedan över till en ljus miljö där de fick små stötar i fötterna samtidigt som forskarna stimulerade hjärnans minnesceller från den första miljön med hjälp av laserstrålar.

Mössen flyttades sedan tillbaka till den mörka miljön och de visade då tecken på rädsla. Studien, som publicerats i tidskriften Science, visar att forskarna hade lyckats förändra det ursprungliga minnet så att mössen associerade den ofarliga miljön med elstötar och fara.

Hos både möss och människor lagras minnet i samlingar av celler i hjärnan. När en händelse vi varit med om återberättas faller minnet på plats likt ett pussel. Det är dock inte alltid som pusselbitarna hamnar där de hör hemma.

Annons
Annons

- Varje gång vi tror att vi minns någonting, så kan vi också råka göra förändringar till det minnet. Ibland så är vi medvetna om det och ibland inte, säger Xu Liu, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Resultaten kan förhoppningsvis leda till att vi i framtiden bättre kan förstå hur så kallade ”falska minnen” uppstår i våra hjärnor.

- Våra minnen förändras varje gång de ”spelas upp”. Det är så vi integrerar ny information till gamla minnen, och det är så falska minnen kan skapas utan att vi ens är medvetna om det, säger Liu.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.