Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Känslor behöver inte minnen

Annons

 

Glädje, sorg och andra känslor kan finnas kvar trots att minnet av det som skapade känslan har utplånats. Vi behöver inte minnesförmåga för att hålla kvar en sinnesstämning, visar forskning som kan få betydelse för vården av patienter med demens. Enligt en studie från forskarna Justin Feinstein, Melissa Duff och Daniel Tranel vid University of Iowa, förlitar sig människan inte enbart på minnet av en specifik händelse för att känna lycka eller bedrövelse efteråt.

Forskarna har gjort en liten, men välgjord och unik studie, bland fem personer som är i det närmaste oförmögna att lagra nya minnen på grund av skada i hippocampus, en struktur i hjärnan som är central för minneslagring. En hippocampusskada kan ge samma effekt på minnet som svår Alzheimers, men utan de övriga symtomen.

Annons
Annons

Bland personer med minnesskada kunde forskarna se en tendens att de mörka känslorna hängde kvar en lång stund. Ett par av försökspersonerna förklarade för forskarna att de ofta försöker komma på vad det är som gör dem ledsna när de känner så, och att själva grävandet efter känslan gör att den förstärks.
– Glada och lyckliga känslor är det inte så med, man liksom bara accepterar dem. Det är mer vid vad jag kallar negativa känslor, som när jag är riktigt ledsen, då vill jag ta reda på varför, säger en av försökspersonerna och tillägger att känslorna då inte försvinner.

Forskarna kan inte riktigt förklara vad som händer vid de processer i hjärnan som frikopplar känsla från minne. Men oavsett vad som gör känslor mer beständiga än minnen anser forskarna att deras studie ger klara vetenskapliga belägg för att vården av dementa personer ska bedrivas med värdighet och respekt och detta gäller utöver grundläggande moraliska aspekter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.