Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Kaffe kan minska risk för demens


Publicerad den: 2009-01-15

Annons

Tre till fem koppar kaffe per dag mer än halverar risken att drabbas av Alzheimer senare i livet. I en ny svensk-finsk studie pekas kaffe ut som ett effektivt vapen mot demenssjukdomar. - Kaffets snabba stimulerande effekt är ju välkänd, men den långsiktiga inverkan av koffein på det centrala nervsystemet har hittills varit okänd, säger Miia Kivipelto, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och forskningledare för studien som publiceras i tidningen Journal of Alzheimer's disease.

Klart samband mellan kaffedrickande och minskad risk för demens

För att ta reda på om kaffe faktiskt minskar risken för demens använde sig forskarna från Sverige tillsammans med sina finska kolleger vid Kuopios universitet av uppgifter från det så kallade Karelen­projektet. Här ingår drygt 1 400 personer som finska forskare har följt sedan sjuttiotalet. Enligt studien finns ett klart samband mellan kaffedrickande och minskad risk för demens. Personer som i medelåldern hade druckit kaffe klarade sig bättre från demensjukdomar än de som druckit lite kaffe eller inget kaffe alls. Måttliga kaffedrickare var den grupp som hade den allra lägsta risken för demens. Tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern sänkte demensrisken med närmare 70 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.