Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Infektion påskyndar minnesförlusten hos dementa

Annons

 

En infektion eller en skada kan snabba på risken för personer med Alzheimers sjukdom att förlora minnet. Det menar en grupp brittiska forskare, vid University of Southampton i Storbritannien, som genomfört en studie där de totalt har undersökt 222 personer med Alzheimers sjukdom, i snitt 83 år gamla.

Deltagarnas kognitiva förmåga mättes samt nivåerna i blodet av proteinet TNF-alfa, som är involverat i inflammatoriska processer där höga nivåer kan innebära att det finns en kronisk inflammation. Under den sex månaders långa uppföljningstiden drabbades 110 av deltagarna av en infektion eller en skada. Och enligt studieresultaten gick minnesförlusten hos dessa personer ungefär dubbelt så snabbt som hos dem som inte drabbades av några skador eller infektioner. De personer som både hade höga nivåer av TNF-alfa från början och som fick en akut infektion under studiens gång, var den grupp som löpte störst risk att förlora minnet. Dessa drabbas av minnesförlust tio gånger snabbare jämfört med dem med låga startnivåer utan infektioner. I början av studien fann dock forskarna inget samband mellan graden av demenssjukdom och ökad risk för infektioner eller skador. En möjlig felkälla skulle kunna vara att personer med kognitiv nedsättning löper ökad risk att bli sjuka eller ramla och slå sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.