Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Genombrott för behandling av Alzheimers

Annons

 

En ny svensk studie kan betyda ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom. Bakom studien står professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutets Alzheimercentrum i Huddinge tillsammans med hjärnforskare i forskarnätverket Swedish Brain Power. De har upptäckt ett slags vaccin mot Alzheimers som bryter ner ett protein (APP- amyloid prekursorprotein) i nervcellernas yttermembran.

I vanliga fall bryts proteinet ner men när en person drabbas av alzheimer går någonting fel. I stället för att proteinet bryts ner bildas ett skadligt ämne, beta-amyloide, som klumpar ihop sig till plack och dödar hjärnceller. I det nya modifierade vaccinet, som kallas CAD106, använder forskarna bara vissa utvalda delar. Det har påverkat det skadliga beta-amyloidet utan att ge några allvarligare biverkningar, enligt Dagens Nyheter.

Under studien, som pågick i tre år, bildade åtta av tio patienter egna skyddande antikroppar mot beta-amyloid. Fyra av fem försökspersoner i studien utvecklade antikroppar mot ett ämne som dödar hjärnceller och orsakar sjukdomen.

Annons
Annons

– Det finns två viktiga resultat med den här studien: Patienterna har bildat antikroppar, samtidigt som de inte har fått några biverkningar, säger Kaj Blennow vid Sahlgrenska akademin i Göteborg till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.