Dålig munhälsa kan ge dödliga sjukdomar

Dålig munhälsa och dåligt borstade tänder kan leda till undernäring men också till dödliga sjukdomar för den som är gammal och hjälplös.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-10-14
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Munhälsan är viktigare än man kan tro – den som inte kan tugga riskerar att bli undernärd och bakterier från munnen kan bland annat bidra till hjärt-kärlsjukdomar.

Tandläkarförbundet har gjort en stickprovsundersökning i landets kommuner för att se hur många som tar upp munhälsa och tandvård när de ska bedöma äldres biståndsbehov. Resultaten visar att endast fem procent av kommunerna tar alltid upp frågan.

– Det är helt galet. Det här är ju en så liten sak, så egentligen vore det självklart att man alltid ska fråga om munnen när man ska göra en helhetsbedömning av en gammal människa, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Tandläkarförbundet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar renata 2013-10-14 23:46 (6 år sen)

  Precis tvärtom- dödliga sjukdomar ger dålig munhälsa!

 • Avatar Inger Edlund 2013-10-15 08:28 (6 år sen)

  Jag har bra tandhälsa. Under en tid har all mat smakat konstigt och lika. Jag hade också dålig smak i munnen tidvis. Jag gick då till tandläkaren och han hittade karies i en tandrot (krona). Jag fick den lagad och nu är allt bra. Jag sköter mina tänder med borste, tandtråd, tandtrådsgenomförare och mellanrumsborste, ändå kan det bli så här. Jag förstår att aptiten kan bli dålig , med dålig eller ingen skötsel av tänder och tandkött.
  PS jag är 75 år.

 • Avatar Inger Edlund 2013-10-15 09:02 (6 år sen)

  Inger igen. Jag har många allvarliga sjukdomar och äter mediciner för detta. Bl a en "bromsmedicin" som man inte ännu vet om den gör nytta.

 • Avatar Eva Marianne Svensson 2014-07-19 20:04 (5 år sen)

  Jag har djupa sprickor på min tunga som också är rätt röd.


Annons
Annons
Annons