Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svampinfektion i munnen

Om immunförsvaret försämras eller om den normala bakteriefloran förändras, kan svampen Candida albicans snabbt föröka sig och ge besvär bland annat i munnen.


Uppdaterad den: 2018-11-30

Annons

Vad är svampinfektion i munnen?

En svampinfektion i munnen orsakas allra oftast av svampen Candida albicans. Det är en svamp som många människor normalt bär på, utan att den ger några obehag. Om immunförsvaret försämras eller om den normala bakteriefloran förändras kan svampen snabbt föröka sig och ge besvär.

Annons
Annons

Symtom

Svampinfektion i munnen kan uppträda på flera olika sätt, men kännetecknas vanligtvis av sveda och obehag i munhålan. Ofta uppstår vita beläggningar på tungan och insidan av kinderna, slemhinnan kan vara röd och irriterad och ibland får man även sprickor och irritation i mungiporna (angulär keilit). En svampinfektion i munnen kallas ofta torsk, eller oral candidiasis.

Orsak

En svampinfektion i munnen beror på nedsatt immunförsvar i munnen eller generellt i kroppen, vilket i sin tur till exempel kan bero på:

  • Muntorrhet – saliven skyddar mot svampinfektion.
  • Allvarliga bakomliggande sjukdomar som ger ett nedsatt immunförsvar.
  • En rad olika läkemedel kan också utlösa svampinfektion, särskilt antibiotika, glukokortikoider (steroider bland annat från inhalator) och cellgifter.
  • Irritation från tandprotes, särskilt om den inte rengörs tillräckligt väl.
  • Det är inte heller ovanligt att spädbarn får svampinfektioner i munnen utan att man riktigt vet varför.
Annons
Annons

Diagnos

Genom att titta i munhålan kan läkaren upptäcka förändringar som är typiska för en svampinfektion.

Behandling

Det är viktigt att hitta en eventuell bakomliggande orsak till svampinfektionen och även behandla denna. Själva svampinfektionen kan behandlas med läkemedel som finns i form av en mixtur som används lokalt i munnen, kapslar som sväljs eller salva.

Det vanligaste för både barn och vuxna är att använda en mixtur med det svampdödande medlet nystatin som man behåller i munnen så länge det går och sedan sväljer. Hos barn kan lösningen penslas på slemhinnan med en bomullspinne. Om ett spädbarn som ammas får en svampinfektion bör moderns bröstvårtor behandlas med svampdödande salva. En svampinfektion i mungiporna kan behandlas med en svampdödande salva. Vid allvarliga svampinfektioner används kapslar eller mixtur (flukonazol) som sväljs. Denna behandling är inte lämplig för gravida kvinnor eller barn under ett år.

Vid svampinfektion hos personer som använder tandprotes är det viktigt att rengöra protesen ofta och noggrant, särskilt den delen som är vänd in mot gommen. Protesen kan eventuellt rengöras med klorhexidin. Om det inte hjälper, eller om infektionen är aggressiv, ges nystatin. Nystatin ska dock inte kombineras med klorhexidin som motverkar effekten av nystatin. Det är viktigt att använda protesen så lite som möjligt tills infektionen läkt ut. Själva protesen kan också behöva justeras för att passa bättre i munnen. Ibland kan det vara nödvändigt med en ny behandlingsomgång efter ett uppehåll.

Prognos

För friska patienter är prognosen för att svampinfektionen ska läka ut mycket god. Hos spädbarn brukar en svampinfektion i munnen försvinna av sig själv efter tre till åtta veckor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.