IBS-sjuka bör skippa svårsmälta kolhydrater

Personer med IBS, irritable bowel syndrome, påverkas ofta mycket av kosten. Nu har en dietist och forskare tittat närmare på exakt vilken typ av mat som ger mest besvär: Skippa bönor, vete och äpplen.

Publicerad den: 2015-01-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Gemensamt för de här födoämnena är att de innehåller särskilt svårsmälta kolhydrater. När patienterna i studien under fyra veckors tid fick prova att utesluta dessa livsmedel mådde många bättre.

– Dieten innebar att patienterna fick ersätta dem med andra livsmedel som mage och tarm tolererar bättre. Det kan till exempel handla om att byta äpple och blomkål mot apelsin och morot. Omkring hälften av patienterna förbättrades markant, säger forskaren Lena Böhn till tidningen Vårdfokus.

Vanligen brukar IBS-patienter få råd om att äta lite och ofta, att finfördela maten och tugga noggrant, samt att undvika stekt, fet och starkt kryddad mat, liksom kaffe och alkohol. Dessa kostråd testades också på patienter, och även i detta fall mådde ungefär hälften av dem bättre.

Annons
Annons

– De båda dieterna har alltså lika god effekt när det gäller att lindra symtomen. Framtida studier skulle därför kunna titta på nyttan av att kombinera dem båda för att optimera näringsintag och symtomlindring, säger Lena Böhn.

Har du IBS? Vad reagerar din mage mest på? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Cristina Dahlberg 2015-04-26 15:38 (5 år sen)

  Jag har haft IBS sedan min ungdom.Jag är nu 68 år.Emellanåt har jag stora besvär med kramper och uppsvälld mage men värst tycker jag det är illamåendet.Det växlar mellan dyspepsi symtom och tarmproblem.Det jag reagerar starkt på är framförallt fett och socker.Jag är gallopererad och det kanske är en del av matsmältningsproblemen? Min doktor tyckte att vi skulle prova den minsta dosen Saroten(10mg).Då blev jag riktigt dålig.Mådde fruktansvärt illa förstoppad och kruttorr i munnen.Jag vaknade på nätterna med illamående och halsbrännaEfter 7 veckor och inte en positiv känsla fick jag sluta med detta rävgift.Då upptäckte jag att jag hade i alla fall mådde bättre utan Saroten.

 • Avatar Isabelle 2015-06-10 23:30 (5 år sen)

  Jag är en 25 årig kvinna som har IBS, jag började pga av mina problem att följa en LCHFkost och jag har aldrig någonsin mått bättre!

 • Avatar Tidigare användare 2016-04-17 09:47 (4 år sen)

  jag är 69 år och haft IBS i många år med diarré varje morgon, ibland flera gånger på fm. Har provat de flesta kurer. Använder inte mjölkprodukter eftersom jag fick ont av det. Undviker paprika, lök, äpple med skal m.m.
  Jag har kommit underfund om att när jag använder inlagd gurka på min smörgås på morgonen har min mage blivit stabil utan diarrén, har med ättikan att göra vad jag förstår. Så fort jag låter bli ättiksgurkan kommer diarrén tillbaka. Kanske något för andra att prova

 • Avatar agnetha 2018-08-24 01:49 (16 månader sen)

  Vad konstigt att dom flesta har inte har namt FODMAP som hjalper 80% av alla med IBS neadan en del avmat som hjalper och gor dig samre
  http://alltomibs.se/wp-content/uploads/2016/03/fodmap-matlista-alltomibs.pdf

 • Avatar Ing-Marie Andersson 2019-10-1 16:28 (2 månader sen)

  Har jag IBS sedan 3 mån. tillbaka? Får ofta mycket ont i vänster sida bl.a. efter c:a 1 timmes sittande. Undersöktes på SÖS akut den 4/7 -19. Man gissade på urinvägsinfektion, då röntgen inte visade något. Fick bl.a. Oxynorm , då Alvedon ej hjälpte för den då svåra smärtan . Numera hjälper Alvedon, 500 mg varannan tim. när jag får ont. Ont vid säng-
  gående liksom vid uppstigande lindras vid lägesändring. Med vänlig hälsning IMA


Annons
Annons
Annons