Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

IBS-sjuka bör skippa svårsmälta kolhydrater

Personer med IBS, irritable bowel syndrome, påverkas ofta mycket av kosten. Nu har en dietist och forskare tittat närmare på exakt vilken typ av mat som ger mest besvär: Skippa bönor, vete och äpplen.
Annons

Gemensamt för de här födoämnena är att de innehåller särskilt svårsmälta kolhydrater. När patienterna i studien under fyra veckors tid fick prova att utesluta dessa livsmedel mådde många bättre.

– Dieten innebar att patienterna fick ersätta dem med andra livsmedel som mage och tarm tolererar bättre. Det kan till exempel handla om att byta äpple och blomkål mot apelsin och morot. Omkring hälften av patienterna förbättrades markant, säger forskaren Lena Böhn till tidningen Vårdfokus.

Vanligen brukar IBS-patienter få råd om att äta lite och ofta, att finfördela maten och tugga noggrant, samt att undvika stekt, fet och starkt kryddad mat, liksom kaffe och alkohol. Dessa kostråd testades också på patienter, och även i detta fall mådde ungefär hälften av dem bättre.

Annons
Annons

– De båda dieterna har alltså lika god effekt när det gäller att lindra symtomen. Framtida studier skulle därför kunna titta på nyttan av att kombinera dem båda för att optimera näringsintag och symtomlindring, säger Lena Böhn.

Har du IBS? Vad reagerar din mage mest på? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-6 21:01 (9 år sen)

    Hej! Jag reagerar på stora portioner och för mycket mjölk så det blir snålt m mjölk.Jag reagerar även på stress.....har hört att gluten fritt bröd/mjöl ska lindra IBS? Min IBS har varit aämre det sista året men tror det beror på min fibromyalgi oxå..Och byte av psykofarmaka? Då reagerade min mage direkt! Svårt att tåla värk tabletter o endast panodil.....

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-29 21:13 (9 år sen)

    Exempel på mat som är OK för mig:
    Fisk, fågel, ägg, ris, potatis, kokta morötter, vetefri havregrynsgröt, mjölkfritt margarin, sylt, kokosmjölk

    Mat som ej är OK för mig:
    Veteprodukter, mjölkprodukter, kött, lever, rökt fisk, gravad fisk
    tomat, lök, vitlök, vitkål, blomkål, kålrot, bönor
    nötter, majonnäs, ättika
    hårt stekt, friterad eller grillad mat
    blandkryddor, starka kryddor (svartpeppar är ok), natriumnitrit
    Jordgubbar

    Jag upplever inga problem med äpple.
    Jag tar lunelax granulat varje morgon, vilket hjälper.

    Angående goda bakterier: Har på egen hand transplanterat en frisk persons avföring i min ändtarm och märkt en viss förbättring i mitt mående. Är lugnare och har mer mental energi sedan dess.

    Jag undrar om mitt kvarstående fel sitter i gallan eller bukspottkörteln, för jag har ofta flytande avföring (dvs fettet har inte helt tagits upp).

    Jag har också länge tänkt på en sak jag hörde av Ersta sjukhus psykolog: "Ni med IBS är ett gäng överambitiösa perfektionister." Det stämmer på mig, men trots att jag i många år jobbat på min stressnivå har jag inte märkt någon större skillnad på magen. Kanske problemet var psykologist betingat när jag var liten, men har blivit kroniskt med tiden?

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-22 16:52 (9 år sen)

    Hej Lisskarin! Här kommer avhandlingen: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/37527

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-22 16:05 (9 år sen)

    Men snälla nån - vilka kolhydrater skall vi undvika och vilka får vi äta???? Eller ge oss en länk till utredningen så vi kan läsa själva. Det är inte snällt att ge oss halva meddelandet.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-21 14:32 (9 år sen)

    Jag kan inte äta lök, spelar ingen roll vilken sort eller tillagning. Rökt mat, stakt kryddad mat, paprika, sill, sura drycker, t.ex. juice, apelsin, äpple, vindruvor, sötsaker.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.