Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Värmedestruktion

Hej Jag är en kvinna som i har bekräftad PCO. Har fått hormonbehandling på Sahlgrenska vilket tillslut resulterade i 2 barn -99, -04 Efter 18 år med sporadiska menstruationer så blev vi spontan gravida 08 . Jag har gjort en vaginal förlossningar och två kejsarsnitt Efter varje barn så har jag fått tillbaka en form av menstruation men dock väldigt oregelbunden . Efter vårt sista barn har jag fått regelbunden mens som är Extremt kraftig och jag blöder extrema mängder. i 3 till 4 dagar. Jag har sökt för detta och har fått rådet att äta blodstoppande preparat. Då jag fortfarande tycker att jag blöder för mycket så fick jag en ny tid och träffade en överläkare på Borås sjukhus. Han undersökte mig med ultraljud och prov på övre slemhinnan i livmodern. Allt såg bra ut och han rekommenderade mig att göra en VÄRMEDESTRUKTION. Jag har sökt på nätet ang detta ingrepp men det finns inte särskilt mycket information någonstans. Jag vill veta om detta låter vettigt och om det är något som är brukligt att ta till . Operationen skulle ske under narkos. Hoppas på svar.

Svar:

Hej,

Värmedestruktion av livmoderslemhinnan är en rutinmetod för att varaktigt minska blödningsintensiteten hos kvinnor som inte önskar fler graviditeter. Innan en sådan behandling görs skall man ha utrett och uteslutit behandlingsbara orsaker till riklig mens.

I en sådan utredning ingår vävnadsprov från livmoderslemhinnan. Man bör också göra en undersökning med avseende på eventuella anatomiska avvikelser i livmoderhålan vilket görs med hjälp av s.k. hysteroskopi eller ultraljudsundersökning med kontrastvätska i livmoderhålan.

Man måste också ha uteslutit ökad blödningsbenägenhet i allmänhet vilket görs med blodprover. Typiskt sett bör man också ha försökt minska blödningsmängden med p-piller eller cyklisk behandling med gulkroppshormon som t.ex. Provera vilket ofta är aktuellt för patienter med PCO och oregelbunden mens. Ytterligare ett alternativ för att minska blödningsintensiteten är behandling med hormonspiral.

Värmedestruktion är en numera väl beprövad metod som blir aktuell när man har utrett och utan tillfredställande resultat prövat olika medicinska behandlingar mot riklig mens.

Vänliga hälsningar frånDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons