Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Svamp i underlivet

Hej! Jag är en tjej på 18 år som lider fruktansvärt av återkommande svampinfektioner kring menstruation, alltså ungefär en gång i månaden. Jag har varit fast i detta i flera år, och har sedan ungefär två år tillbaka gått på regelbundna besök hos ungdomsmottagning. Där har jag fått recept utskrivet på fluconazol, både som engångsdos och som långtidsbehandling, och långtidsbehandlingen lindrade mina besvär avsevärt, svampen försvann och komplikationerna av den blev svagare, men så fort kapslarna var slut så kom besvären tillbaka. Nu har jag gått obehandlad i någon månad för jag står i väntelista hos Gynekologen (sedan hösten - ännu inte fått någon tid) och vågar därför inte behandla utifall jag får en tid och nyss har behandlat, ifall mina besvär då inte skulle synas. 

Jag har ett fast förhållande sedan 2,5 år tillbaka och vi har aldrig kunnat haft ett fungerande sexliv. Smärtan till följd av svampen är ett otroligt handikapp. Mina besvär är för det mesta invärtes, flutningar och smärta i slidöppning, inte torrhet och klåda på utsidan. Jag lever efter konstens alla regler, bomullstrosor, kloj hemma, tvätta med olja o vatten, har bitvis uteslutit socker och gluten ur kosten utan framgång, har bara smeksex med min partner. Är desperat nu då detta tär på mig psykiskt. Det är tur jag har min pojkvän att prata med, annars hade jag blivit galen. Jag hoppas nu att du har något råd på hur jag kan gå vidare, vart jag ska vända mig, om det finns några alternativa behandlingar... Är så rädd att detta ska sluta i Vestibulit. 

Svar:

Det är klokt att du avstår från behandling inför besök hos gynekolog, så att så säker diagnos som möjligt ska kunna ställas.

Svamp uppstår lättare under vissa betingelser. Du har inte nämnt några av dessa: om du ätit antibiotika mot några infektioner, som t.ec urinvägsinfektion eller halsfluss mm. Det framkommer inte heller om du använder hormonella preventivmedel, som t.ex p-piller.

Eftersom du inte kan ha penetrationsex, så tycker jag att du ska göra paus med p-piller. Det hormon som finns i alla olika hormonella p-medel undelättar för svamp att växa till. Om du slutar, så svälter du ut svamp. Daglig behandling med lågdos Fluconazol brukar vara effektivare än om man får en tablett i veckan , men det är ju läkaren som du träffar som beslutar om detta. Ta gärna med denna information till henne/honom.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.