Nyhet | Preventivmedel

Abortgräns kan ses över

Enligt svensk lag gå gränsen för sen abort när ett foster är livsdugligt, vilket idag anses vara 22 veckor men tack vare den medicinska utvecklingen har man lyckats rädda förtidigt födda barn i vecka 21. Socialstyrelsen kommer därför vara tvungen att ta ställning om abortgränsen ska sänkas ytterligare.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-11-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det finns nu tio barn födda sent i vecka 21 i Sverige, vissa av dem har överlevt i dagar eller veckor på nyföddhetsavdelningen och enstaka av dem har skrivits ut efter många månaders våd och mår idag bra.

– Nu verkar det sannolikt att man skulle kunna överleva i alla fall i vecka 21 plus sex dagar och det finns exempel på det och det är ju något man kan vittna om inför rättsliga rådet, säger professor Karin Källén vid Lunds universitet som är expert på statistik kring extremt tidigt födda barn.

Tillstånd för sena aborter beviljas av Socialstyrelsens rättsliga råd, som nu kan komma att sänka abortgränsen.

Annons
Annons

– Vi prövar det här fortlöpande och det kommer naturligtvis innebära att vi kommer att pröva saken på nytt, självklart, säger Göran Ewerlöf, ordförande i Socialstyrelsens rättsliga råd.

Men en sänkt abortgräns kan enligt preliminära siffror från rättsliga rådet vara att runt 100 kvinnor som idag beviljas göra abort i vecka 21 inte kan få det längre och tvingas föda barn med svåra skador eller har en social situation som gör föräldraskapet mycket svårt.

Vad vet du om spridd bröstcancer? Gå kort online-utbildning nu (gratis)

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons