Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Minskad sexlust svårare att behandla än vallningar

De flesta kvinnor som kommer in i klimakteriet drabbas av olika besvär i form av exempelvis svettningar, värmevallningar och minskad sexlust. Men där östrogenbehandling kan vara effektivt mot de fysiska besvären är den minskade lusten svårare att hitta en enkel lösning på.
Annons

– Svettningar och värmevallningar kan knytas direkt till de sjunkande östrogennivåerna i kroppen när man kommer in i klimakteriet, och därför kan sådana besvär ofta behandlas effektivt med östrogen. Andra problem som många kvinnor i övergångsåldern ofta upplever, som minskad lust och depressioner, är svårare att hitta en exakt orsak till. Därför är det också svårare att göra något åt dem, säger Britt-Marie Landgren, professor i obstetrik och gynekologi.

I västvärlden har ungefär sjuttio procent av alla kvinnor klimakteriebesvär. Britt-Marie Landgren menar att samhällets förväntningar på kvinnan har stor betydelse för hur man upplever klimakteriet.

– I vissa kulturer, som i Kina eller i arabvärlden, får äldre kvinnor högre status och ökad frihet. Där är det betydligt färre kvinnor som uppger att de har klimakteriebesvär än här.

Annons
Annons

Östrogen effektivt mot vallningar och svettningar

Om man besväras av värmevallningar och svettningar är östrogen ofta effektivt. Behandling under mer än fem års tid är dock inte att rekommendera, eftersom risken för att drabbas av bröstcancer och hjärt- och kärlproblem då ökar. Kvinnor som redan haft bröstcancer kan inte heller behandlas med östrogen, eftersom det ger en avsevärt ökad risk för att få tillbaka sjukdomen. En ny studie visar också att risken för att drabbas av äggstockscancer ökar även efter en kortare tids användning.

– Detta gör att de nuvarande behandlingsrekommendationerna stärks ytterligare: Vi satsar på korttidsbehandling i första hand, och vid kvarvarande besvär förlänger man behandlingen ett år i taget, säger Britt-Marie Landgren och tillägger:

– Av den här anledningen har vi jobbat hårt för att hitta alternativa behandlingar. Akupunktur är inte lika effektivt som östrogenbehandling vid klimakteriebesvär men ändå blir åtta av tio kvinnor hjälpta. Man kan också prova att äta mycket sojaprodukter, som innehåller växtöstrogen, och som inte ger någon ökad sjukdomsrisk. Avslappningsövningar kan också fungera för vissa.

Testosteron kan öka sexlusten

De vanligaste problemen kring menopaus är just värmevallningar, svettningar och problem som hänger ihop med dessa, exempelvis sömnsvårigheter. Men varför så många kvinnor i klimakteriet upplever minskad sexlust har Britt-Marie Landgren inget enkelt svar på, eftersom östrogenet egentligen inte påverkar lusten.

Annons
Annons

– Det är jättesvårt att peka ut exakt vad som är orsaken, men vi lever med en ungdomskult som tynger ner kvinnor mer än män. Så länge en man har pengar och makt får han ha mage och se ut hur som helst. Det gäller inte för kvinnor. De ska fortfarande se unga och vackra ut och kan må dåligt om de inte tycker sig leva upp till kraven. Det påverkar såklart sexlusten. Äldre kvinnor förväntas inte heller ha sexlust på samma sätt som yngre kvinnor.

Testosteron kan, till skillnad från östrogen, öka sexlusten. Därför kan kvinnor som lider av minskad sexlust i samband med klimakteriet bli behandlade med just testosteron. Problemet med könshormonet är att det svårt att få exakt rätt dos. Med för höga nivåer testosteron kan man visserligen känna mer lust, men samtidigt drabbas av ökad hårväxt och basröst. Hormontillskott löser heller inte nödvändigtvis själva grundproblemet.

– Man får inte glömma att den viktigaste faktorn för att känna lust till sex är din partner och hur du har det i din relation. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ann-Christin 2020-10-19 19:27 (4 år sen)

  Hur vanligt är det med kvinnor som inte har några övergångsbesvär? jag har inte drabbats av något förutom att jag helt plötsligt inte kan få orgasm som jag tidigare kunnat med lätthet, det är precis som om signalerna har blivit försvagade, jag får orgasm men det är så ynklig!

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-25 00:40 (6 år sen)

  Det går inte att få tag på testosteron på laglig väg och heller inte efedrin. Finns många skitmediciner tyvärr.

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-11 13:26 (6 år sen)

  Efter avslutad behandling med östrogen (som fungerade väldigt bra) så har jag successivt fått allt större problem med svettningar. Jag är nu 69 år.

  Det är svårt för mig att veta när jag kom in i klimakteriet eftersom jag opererade bort livmodern (myom) vid 42 års ålder.

  Svettningarna är mycket stora och yttrar sig i att jag är överkänslig mot värme.
  Vintrarna går skapligt bra men värmereaktionen börjar vid ca 22 grader. Inte specifikt nattetid utan vid ex ansträngning av lättare art. Glasögonen immar igen och jag har svårt att se p g a att svett. rinner ner i ögonen. Det rinner överallt ; speciellt ansikte, armhålor och mellan brösten.

  Går det att mäta halten av östrogen resp progesteron?
  Sexlusten har minskat till nästan ingen alls. Går det att åtgärda?

 • Avatar Tidigare användare 2015-07-2 21:59 (9 år sen)

  Hej!
  progesteronkräm. Varför erbjuds inte detta dom ett alternativ vid klimakteriebesvär.
  Många som provat tycker det är bra.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.