Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Anne slapp värmevallningar med hormonbehandling

Anne Liljeroth tyckte att hon hade provat allt för att bli kvitt värmevallningarna kring klimakteriet: akupunktur, soja, naturläkemedel, träning och yoga. Men med östrogentabletter försvann besvären på en månad.
Annons

För tre, fyra år sedan började Anne Liljeroth misstänka att klimakteriet var på gång. Hon hade fortfarande mens men blev ibland extremt varm under korta stunder. I somras, när hon fyllt 51, förvärrades besvären. Kanske var sommaren bara ovanligt het, tänkte hon, men när sommaren blivit höst var problemen med vallningarna ännu värre.

 – Jag vaknade tre gånger varje natt och var sjöblöt. Jag  fick aldrig sova ordentligt. Till slut kändes det som att  jag hade deg i huvudet för att jag var så trött. Jag  kände att jag började bli otrevlig mot min omgivning,  och då bestämde jag mig för att ta itu med problemen.

Annons
Annons

Akupunktur och soja mot svettningarna

Lättare sagt än gjort, Anne Liljeroth provade det mesta. Vissa får mindre klimakteriebesvär av akupunktur, men för Annes del gav metoden ingen effekt. Hon besökte också en homeopat som rådde henne att äta mer soja, som innehåller naturligt växtöstrogen. Varje morgon och kväll åt hon en matsked japansk soja utan att märka någon förbättring. Hon köpte sojaextrakt i tablettform – ingen skillnad.

Gav östrogentabletter en chans

Så en dag ringde hon gynekologen för att diskutera sina problem och fick rådet att testa östrogentabletter mot besvären. Eftersom östrogennivåerna sjunker i kroppen när man kommer in i klimakteriet kan man på så vis motverka besvären genom att skjuta till lite extra östrogen.

– Jag ville egentligen inte ta östrogentabletter för jag har jämt gått runt och tänkt att det skulle vara så farligt. Men vi diskuterade igenom alla mina funderingar och jag fick höra att tabletterna inte ökar risken för exempelvis bröstcancer såvida man inte äter det under lång tid.

Då valde Anne Liljeroth att ge pillren en chans. Nästan med en gång märkte hon en förbättring.

Annons
Annons

– Efter en månad sov jag en hel natt utan att vakna en enda gång badandes i svett. Det var gudomligt, säger hon.

"Rädslan för östrogenbehandling utbredd"

När hon pratar med sina väninnor möter hon fortfarande ofta skepsis kring östrogentabletterna.

– Flera av mina kompisar har fått östrogen utskrivet men vågar inte ta det, så rädslan för hormonbehandlingen verkar vara utbredd.

Synd, tycker Anne Liljeroth som själv tycker sig märka av flera positiva förändringar av behandlingen.

– Sedan jag kom in i klimakteriet fick jag väldigt torr hud och torra slemhinnor. Det påverkade både hals och näsa men också samlivet. De här symtomen tycker jag har dämpats med östrogenbehandlingen. Och jag är både piggare och har längre stubin än förut, det är ju tortyr att vakna flera gånger varje natt i ett halvårs tid. För mig kom östrogenet som en skänk från ovan, säger Anne Liljeroth. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-10-1 18:53 (5 år sen)

  Hej
  Låter hoppfullt. Jätteglad för din skull att det hjälpt????. Är där nu...och undrar en sak.
  Åt/äter du bara östrogen ? Eller kombinerar m gestagen? Testat både tabletter och plåster?

 • Avatar Tidigare användare 2015-05-26 15:58 (9 år sen)

  Jag funderar på att ta östrogen en kortare tid eftersom jag har jobbiga vallningar som pågått i snart ett år. Påverkar östrogenet även humöret? Blir ledsen över ingenting o tappar tålamodet lätt. Påverkar stämningen i familjen!
  Catarina. 51 år

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-6 16:16 (9 år sen)

  Jag tyckte precis som dig, det var underbart att ta östrogen och sedan vara som vanligt. Men jag fick betala dyrt, jag fick cancer typ Here 2 som är en aggressiv form av bröstcancer. Hela mitt högra bröst togs bort!
  Hade jag vetet vad jag vet idag, hade jag inte tagit östrogen.

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-24 13:15 (9 år sen)

  Bra att positiva sidor av östrogenbehandling lyfts fram. Synd bara att så många kvinnor är rädda för bröstcancer. Risken är mycket liten första 5 åren och sannolikt minst, kanske t.o.m. 0, med naturligt progesteron. Progesteron behövs för alla som har livmodern kvar. Tyvärr kräver recept på progesteron en licensansökan till Läkemedelsverket av doktorn och alltför få gynekologer ställer upp med denna föga tidskrävande service. Lika viktigt är att man tar östrogenet som plåster eller gel på huden. Då försvinner risken för blodpropp, en nog så allvarlig komplikation med östrogen i tablettform.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.