Fråga barnmorskan om kvinnlig gynhälsa

Barnmorska Andrea Dahlman, Netdoktor

Jag heter Andréa Dahlman och är legitimerad barnmorska sedan 23 år tillbaka med erfarenhet från ungdomsmottagning, gynmottagning, mödravård, förlossning, BB och BVC.


Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Sugklocka

Hej

Jag undrar  om en förlossning där två läkare behöver trycka på moders mage och sugklocka behöver användas om läget är allvarligt då? eller om det är normalt?

Kan ett barn senare i livet påverkas efter förlossning med sugklocka tex med np diagnos tex adhd?

 

Ett barn som förlöst med sugklocka bör fler vårdbesök efter förlossningen eller nogrannare undersökningar och kontroller även om barnet inte visar symtom eller påverkats av en sådan förlösning?

 

Jag är idag 30+ och förlöstes med sugklocka  min huvudform tycker jag skiljer sig idag från andra. Kan det bli så efter en sådan födelse? och är de normalt?

 

Jag har diagnosen adhd. Varken mina föräldrar eller syskon har diagnosen och ingen annan i släkten heller. Jag visade tydligt redan vid något år tecken på adhd och de är förvirrande hur jag kan h diagnosen när ingen annan i familjen eller släkten har den. Hur kan de ha blivit så? kan barn utveckla en diagnos efter förlossning med sugklocka eller att något annat kan ha påverkat i samband med förlossningen? Ingen av mina föräldrar har missbrukat eller ätit mediciner och är friska förrutom att min mor har diagnosen dystoni. 

 

Svar:

Hej! 

Om en eller flera ur personalen behöver vara med och hjälpa till att få ut ett barn så har man gjort bedömningen att barnet behöver komma ut snabbare är planerat. Detta kan bero på många orsaker, antingen att mamman är trött, att sammandragningarna inte är tillräckligt kraftiga, att barnet är påverkat av en eller annan anledning etc. Det är svårt att i efterhand få reda på exakta orsakerna och förloppet, men oftast kan man läsa journalen för att få svar på sina funderingar. Förlossning med sugklocka är ett viktigt instrument som räddar liv. I de allra flesta fall kommer varken barn eller mor till skada. Många barn föds med lätt asymmetrisk huvudform, både vid en normal förlossning och vid en förlossning med hjälp av sugklocka. I vissa fall är det för att huvudet har tryckts ihop i den trånga förlossningskanalen vid födseln, detta är helt normalt. Barnets huvud är utformat för att klara ett sådant tryck. Skallbenen växer inte ihop förrän barnet är 14–18 månader gammalt och huvudformen kan variera, detta gäller även då barnet är litet och till exempel ligger mycket på rygg och så vidare. Huvudformen kan skilja mycket inom en familj och detta är helt normalt.

Det är sällan man har en säker förklaring till varför en viss person får eller har adhd.  Adhd är en funktionsnedsättning som innebär problem med koncentration och uppmärksamhet, ofta i kombination med överaktivitet och impulsivitet. Detta är den bästa förklaringen, det tar tid att diagnosticera och det är inte alltid som alla utreds. En del lever säkert med diagnosen utan att ha fått diagnosen. I likhet med många andra psykiatriska diagnoser tror man att problemen beror på en kombination av miljöfaktiorer och arv. Ärftliga faktorer har säkert stor betydelse för de problem som uppstår vid adhd. Det är därför vanligt att flera i en släkt har liknande svårigheter. Miljöfaktorer, exempelvis upplevelser och erfarenheter under uppväxten, kan också ha mycket stor betydelse för utvecklingen av adhd. 

Barnavårdscentralen (olika personal där, sköterskor och doktorer), förskola och skola följer barnet som utvecklas över tid. Framkommer det inte några avvikelser på utvecklingen så följer man det normala programmet. Hoppas att jag har förstått och svarat på dina frågor, annars får du bara återkomma så skall jag försöka svara lite mer. Ta hand om dig.

 

 


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Depression pga lågt östrogen eller högt Levaxin?

2023-06-23 | 01:27

av Andréa Dahlman

Klamydia

2023-06-20 | 22:02

av Andréa Dahlman

Sköra slemhinnor efter Letrozol behandling

2023-06-21 | 16:42

av Andréa Dahlman

Flytning

2022-10-24 | 13:22

av Andréa Dahlman

Framfallsoperation

2022-10-11 | 14:13

av Andréa Dahlman

För trångt?

2022-10-7 | 12:14

av Andréa Dahlman

Gul tjockare flytning en vecka innan bim

2022-10-5 | 22:23

av Andréa Dahlman

Magsjuka

2022-10-4 | 06:53

av Andréa Dahlman

Ägglossning

2022-10-4 | 17:34

av Andréa Dahlman

Ektopi

2022-10-10 | 16:07

av Andréa Dahlman

Mens

2022-10-2 | 10:40

av Andréa Dahlman

Lymfödem pga klimakteriet - hormoniell obalans?

2022-10-1 | 17:58

av Andréa Dahlman

Gulaktig flyttning

2022-09-26 | 16:18

av Andréa Dahlman

Anti-D spruta vid missfall

2022-09-13 | 17:02

av Andréa Dahlman

Hjälp!

2022-09-9 | 18:28

av Andréa Dahlman


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.