Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hiv & aids

Diagnostik av hiv

Det enda sättet att veta om man har fått hiv är att testa sig. Ett hivtest kostar ingenting och man får testa sig anonymt. Om man misstänker att man har fått hiv är det viktigt att testa sig tidigt. Både för att man ska kunna få behandling och för att undvika att viruset överförs till någon annan.


Uppdaterad den: 2022-03-10

Annons

Hur diagnostiseras en hivinfektion?

Hiv kan diagnostiseras med ett blodprov, ett hivtest. Testet visar om det finns antikroppar mot hiv (proteiner i blod som kan bindas till viruset). Vanligtvis uppkommer antikroppar inom fyra till sex veckor efter att viruset kommit in i kroppen (överföringstillfället), men ibland kan det ta längre tid. Vid ett negativt resultat trots risk för infektion bör därför ett nytt prov tas efter cirka tre månader. Ett resultat som visar på en hivinfektion kan förekomma trots att det i själva verket inte skett någon överföring av viruset (falskt positivt prov). Därför måste man alltid göra ett bekräftande prov. 

Om man misstänker en så kallad primär hivinfektion, som uppkommer cirka två till fyra veckor efter överföringstillfället, finns det en annan testmetod som kan användas. Metoden kallas antigentest och innebär att man letar efter strukturer av själva viruset (antigener). Antigentestet kan vara positivt hos den som har fått en primärinfektion av hiv och testet är mycket specifikt: om antigentestet visar på en hivinfektion kan man vara ganska säker på att en hivinfektion föreligger. Man ska dock ändå alltid göra ett till test för att vara helt säker. 

I Sverige används numera ofta ett kombinationstest med vilket man kan upptäcka både antikroppar mot hiv och hivantigen. Antigen kan påvisas innan antikroppar har hunnit utvecklas vilket betyder att man kan upptäcka hiv i ett tidigare skede. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons