Nyhet | Fästingar

Ovanlig fästingsjukdom ökar i Sverige

Feber, muskelont och mörkare urin är några av de symtom som kan uppstå vid fästingsjukdomen babesios. Smitta till människor är ovanligt men allt fler drabbas i Sverige. Det rapporter Dagens Nyheter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-07-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Stor fästing
Annons

Fästingsjukdomen babesios, som bland veterinärer kallas “sommarsjuka”, är ofta förekommande bland kor men har under de senaste åren blivit vanligare hos människor.

Babesios är framför allt välkänd i USA där några tusentals personer diagnostiseras årligen. Men en studie vid Lunds universitet, publicerad i tidskriften Ticks and Tick-borne Diseases, visar att sjukdomen kan vara vanligare än man trott i Sverige.

2,5 procent av Skånes befolkning skulle kunna bära på antikroppar mot sjukdomen, visar studieresultaten. Hos personer som haft borrelia kan siffran vara så hög som 16 procent.

Annons
Annons

Personer med svagt immunförsvar kan bli svårt sjuka

Symtomen vid babesios kan vara feber, muskelont och mörkare urin. För de allra flesta är sjukdomen inte särskilt allvarlig och vissa får heller inga symtom alls. Men för en del personer kan fästingsjukdomen ge hög feber, gulsot, njursvikt och i värsta fall vara livshotande.

Då babesios under senare år har ökat hos boskap finns det även en risk att smittan ökar bland människor.

– Framför allt är det personer med ett svagt immunsystem eller som saknar mjälte som blir allvarligt sjuka. Är man i övrigt frisk kan man oftast läka ut sjukdomen utan större bekymmer, säger Kristina Persson, överläkare vid Labmedicin i Region Skåne samt forskare och lektor vid Lunds universitet, till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Hon är en av dem som står bakom den svenska studien.

Så undviker du att bli smittad av fästingar

Eftersom babesios inte är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen i Sverige saknas statistik över antalet fall.

Idag finns det inget vaccin mot sjukdomen. För att undvika smitta av fästingbett kan man tänka på att hålla sig på utstakade vägar och stigar när man till exempel befinner sig ute i skogen.

– När det kommer till babesios, men också borrelia, tar det oftast lite tid innan parasiterna överförs. Ofta sker det inte förrän ett par timmar. Så märker man att fästingen har bitit sig fast så har man förhoppningsvis lite tid att ta bort den, säger Kristina Persson.

Då babesios är en malarialiknande sjukdom behandlas den som blir smittad med en kombination av malarialäkemedel och antibiotika.

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/sverige/sallsynt-fastingsjukdom-blir-vanligare-i-sverige/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu