Nyhet | Fästingar

Oklart om lång borrelia-kur är bättre

I Sverige rekommenderas patienter som fått borrelia från fästingar antibiotikabehandling på max 14 dagar. Men många patienter önskar längre behandling och söker sig därför till kliniker utomlands, bland annat Norge och Tyskland. Där ges kurer mot borrelia som kan pågå från en månad upp till ett år.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-12-06
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Men enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, finns det inga bevis för att en lång antibiotikakur är bättre mot borrelia.
SBU har gått igenom fyra studier som de bedömt är välgjorda.

Studierna undersöker behandling av antingen de hudutslag som är vanliga symtom vid borrelia och de mer ovanliga neurologiska yttringarna och ledproblemen som kan uppstå.

– Vår slutsats är att det behövs fler välgjorda studier för att visa om längre behandlingstid mot borrelia har bättre effekt än kortare, för vi vet inte det, säger projektledaren Ingegerd Mejàre.

Annons
Annons

Hur borrelia bäst ska behandlats har varit föremål för kontrovers de senaste åren. I Sverige är rekommendationen i dag en antibiotikakur i 10-14 dagar, men vissa vill alltså se längre behandlingar än så.

Det önskemålet kommer främst från patienter som anser att de inte blir friska menar Ingegerd Mejáre.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons