Nya rön om fästingviruset TBE

Trots att förekomsten av TBE-virus i fästingar ofta är mindre än en procent har antalet sjukdomsfall av TBE i Sverige ökat markant det senaste decenniet. Nu visar en ny avhandling från Uppsala universitet att analyserna av andelen virusinfekterade fästingar ofta görs på ett sätt som blir missvisande.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Årligen drabbas cirka 3000 personer av allvarlig TBE-sjukdom i Europa. De virusinfekterade, farliga fästingarna finns bara inom geografiskt mycket begränsade områden.

– Om man alltså ”felaktigt” analyserar förekomsten av virusinfektionen TBE i fästingar, som man har samlat in utanför dessa små TBE-områden, kommer man att få ett för lågt mått på andelen virusinfekterade fästingar. Det är med andra ord mycket viktigt att exakt känna till var i naturen det finns TBE-virusinfekterade fästingar, säger John Pettersson, doktorand vid Institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet.

TBE-viruset tillhör gruppen Flavivirus. Inom gruppen finns flera viktiga sjukdomsframkallande virus, till exempel de som orsakar denguefeber, gula febern och fästingöverförd hjärnhinne- och hjärninflammation (TBE). Tillsammans orsakar dessa virus 100 000-tals sjukdomsfall varje år.

Annons
Annons

Vad vet du om fästingar? Testa dina kunskaper och lär dig mer om fästingar på området ”Fästingplågor”

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-01-13 15:45 (7 år sen)

    Hej! Jag och min mor fick svår TBE samtidigt hösten 2010 och jag vet Exakt var jag fick bettet så vill ni veta "mitt" exakta TBE-ställe så hör av er! 076-9411454!