Nyhet | Fästingar

Hög tid för vaccination mot TBE

Det är nu hög tid för dig som vistas i riskområden att ta ställning till vaccination mot TBE enligt rekommendationerna från landstingens smittskyddsenheter. Trots att det rapporterades in något färre TBE-fall under 2016 konstaterar myndigheten en ökande trend under de tre senaste decennierna.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-07
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Som vid tidigare år kom de flesta anmälningar om TBE-smitta från trakterna kring Stockholm, Uppsala och Södermanland. Majoriteten av dessa personer hade smittats av fästingsjukdomen TBE längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren. Vidare förekommer fläckvis TBE-fall i flera delar av övriga södra och mellersta Sverige.

Läs också: Riskområden för TBE i Sverige 

Trots att det rapporterades in något färre TBE-fall under 2016 konstaterar myndigheten en ökande trend av fästingsmittan under de tre senaste decennierna. Förklaringen till detta torde vara en kombination av olika faktorer som antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längd och vädret samt andel TBE-vaccinerade personer i riskområdena. Orsaken till undantaget 2016 förklaras genom sommarvädret som tidvis var mycket torrt, vilket gör att fästingar inte trivs.

TBE-säsongen är här

Läs också: TBE- fästingsmitta som sätter spår 

Annons
Annons

I fjol startade TBE-säsongen i april och pågick till november. Hittills under 2017 har inga TBE-fall anmälts men Folkhälsomyndigheten menar att det nu är hög tid för de personer som kommer att vistas i riskområden att ta ställning till vaccination inför årets fästingsäsong.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons