Fler får köttallergi efter fästingbett
– Vi känner till ungefär 200 fall av köttallergi i dag i Stockholmstrakten och i södra Sverige. Antalet nyupptäckta fall har ökat tio gånger de senaste sex åren men exakt hur många som har köttallergi vet vi inte säkert, säger Maria Starkhammar som är allergispecialist på Södersjukhuset i Stockholm, till SVT.
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Det var för sex år sedan som forskare visade att fästingbett kan orsaka köttallergi via kolhydraten alpha-gal som finns i fästingarnas mag-och tarmkanal. Om kolhydraten överförs till människan via ett fästingbett kan personen utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal, vilket leder till att man inte längre tål kött från nötkreatur, lamm, gris och vilt.
Köttallergi efter fästingbett drabbar både barn och vuxna
Köttallergi karaktäriseras av kliande utslag, magsmärtor, diarré och illamående. Ungefär hälften får den svåraste formen av allergisk reaktion, det vill säga andningsbesvär eller blodtrycksfall.
Både barn och vuxna kan få allergiformen köttallergi, men allergin är inte alltid lätt att upptäcka. Dels för att symtomen kan komma upp till sju timmar efter köttintaget, och dels för att den drabbade inte reagerar varje gång man äter kött.
– Det gör att varken doktor eller patient ser allergins koppling till köttet, säger Maria Starkhammar till SVT.
I dag finns ingen botande behandling, utan den som är köttallergisk måste undvika att äta rött kött och inälvsmat. I vissa fall kan även intaget av mjölk och godis behöva begränsas eftersom produkterna innehåller gelatin.
-
Läsarfråga: ”Varför rinner näsan när det är kallt?”
Här svarar Remy Waardenburg, specialistläkare i allmänmedicin på läsarnas frågor om luftvägsinfektioner.
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Det behöver du veta om influensasäsongen 2019–2020
Trötthet, huvudvärk, frossa och snabbt stigande feber är vanliga symtom vid influensa. För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan. Vissa behöver intensivvård på grund av k...
6 Kommentarer
-
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa
Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning?
2 Kommentarer -
Symtom och tecken på harpest
2 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu