Nyhet | Fästingar

Fler får köttallergi efter fästingbett

Allt fler svenskar verkar drabbas av köttallergi – antalet nyupptäckta fall har ökat tio gånger de senaste sex åren. Forskare misstänker att fästingbett är den bakomliggande orsaken.

Publicerad den: 2015-06-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Vi känner till ungefär 200 fall av köttallergi i dag i Stockholmstrakten och i södra Sverige. Antalet nyupptäckta fall har ökat tio gånger de senaste sex åren men exakt hur många som har köttallergi vet vi inte säkert, säger Maria Starkhammar som är allergispecialist på Södersjukhuset i Stockholm, till SVT.

Det var för sex år sedan som forskare visade att fästingbett kan orsaka köttallergi via kolhydraten alpha-gal som finns i fästingarnas mag-och tarmkanal. Om kolhydraten överförs till människan via ett fästingbett kan personen utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal, vilket leder till att man inte längre tål kött från nötkreatur, lamm, gris och vilt.

Köttallergi efter fästingbett drabbar både barn och vuxna

Köttallergi karaktäriseras av kliande utslag, magsmärtor, diarré och illamående. Ungefär hälften får den svåraste formen av allergisk reaktion, det vill säga andningsbesvär eller blodtrycksfall.

Annons
Annons

Både barn och vuxna kan få allergiformen köttallergi, men allergin är inte alltid lätt att upptäcka. Dels för att symtomen kan komma upp till sju timmar efter köttintaget, och dels för att den drabbade inte reagerar varje gång man äter kött.

– Det gör att varken doktor eller patient ser allergins koppling till köttet, säger Maria Starkhammar till SVT.

I dag finns ingen botande behandling, utan den som är köttallergisk måste undvika att äta rött kött och inälvsmat. I vissa fall kan även intaget av mjölk och godis behöva begränsas eftersom produkterna innehåller gelatin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons