Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Fästingar

Vaccin till barn utanför barnvaccinations-programmet

Alla vaccin ingår inte i allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det finns vaccin som kan vara nödvändiga för ditt barn. Här följer en lista över de olika vaccinen.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-11

Annons

Följande vaccin ges till barn med ökad risk:

Tuberkulos (TBC):

Vaccinet ges vanligen till med en dos efter 6 månaders ålder till barn med ökad risk för tuberkulossmitta. Det kan dock ges tidigare om barnet ska vistas i miljö med pågående smittspridning.

Läs mer om tuberkulos (TBC) här

Hepatit B:

Vaccinet ges till barn med ökad risk för hepatit B. vanligen ges det vid tre tillfällen, antingen tillsammans med övriga vacciner under spädbarnsåret eller enligt ett separat tidsschema. Nyfödda till mödrar med hepatit B vaccineras enligt särskild rutin.

Annons
Annons

Läs mer om hepatit B här

Vattkoppor (Varicella)

Följande vaccin ges till barn med underliggande sjukdom som nedsätter immunförsvaret, till exempel maligna sjukdomar och kronisk njursjukdom. För att dessa barn inte ska smittas rekommenderas även vaccination av syskon och nära kamrater. Bedömningen görs av patientansvarig eller annan sakkunnig läkare.

Läs mer om vattkoppor här

Följande vaccin ges till barn och vuxna i riskområden för TBE

Tick Borne Encefalitis (TBE) 

Fästingburen encefalit; Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden för TBE och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.

Annons
Annons

TBE-vaccin till barn kan ges från 1 års ålder och ger generellt ett bra skydd mot fästingsjukdomen hos barn.

För aktuella riskområden i Sverige - se vår karta nedan. Personer som kommer att vistas inom våt- eller skogsområden i Finland (framförallt Åland), Baltikum eller Centraleuropa, till exempel ornitologer och orienterare, brukar också rekommenderas TBE-vaccination.

Läs mer om TBE här »

För aktuella riskområden i Sverige se vår karta här » 

Följande vaccin ges till spädbarn som kan drabbas av allvarlig mag-tarminfektion:

Rotavirus

Rotavirusinfektion är den vanligaste orsaken till allvarlig mag- tarminfektion hos små barn. Viruset är mycket smittsamt. De flesta smittas tidigt i livet och så gott som alla har haft en rotavirusinfektion före fem års ålder.

Vaccination mot rotavirus erbjuds kostnadsfritt i följande landsting: Stockholms läns landsting, Jönköpings läns landsting och Region Västra Götaland. I ytterligare några landsting pågår diskussioner eller finns förslag om att införa rotavirusvaccination till alla spädbarn.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Netdoktor.se

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.