Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökad spridning av TBE i Sverige och Europa

Det var i den åländska kommunen Kumlinge, 1940, som man först upptäckte TBE-viruset, därav att TBE-infektionen även kallas för ”Kumlingesjukan”. Det var alltså först på 1940-talet man för första gången rapporterade in en ”polioliknande” meningoencefalit i Kumlinge i Ålands skärgård.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

TBE-virus i Sverige (karta över smittspridning)Sedan dess har TBE-viruset spridit sig till de östra delarna av Sverige (Stockholm, Uppsala och Södermanlands län) och längs Roslagskusten för att 20 år senare väl etablerat sig i södra delen av landet samt i västkusten längs Bohuslän och Blekinge.

– Jämför man antalet tbe-fall under en femårsperiod kan man se att mellan 1987-1991 hade vi i Sverige 236 TBE-fall, jämfört med hela 940 fall mellan 2007-2011. På en 20 årsperiod har vi alltså tydligt kunnat se att vi har en ökad utberedning av TBE i Sverige, säger Göran Güther, överläkare och specialist i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

TBE-viruset har nytta av varma temperaturer

Fästingarna vaknar till liv under vegetationsperioden, det vill säga den tid på året då det är tillräckligt varmt och fuktigt för att växter ska växa. Vegetationsperioden börjar när temperaturerna ligger på cirka +5°C vilket innebär att fästingarna har en lång överlevnadsperiod, från tidig vår fram till sen höst.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Alla virus har nytta av högre temperaturer, men specifikt för TBE-viruset har också spridningen berott på att vi på senare år även fått fler varma sommardagar på västkusten. Generellt sett har vi högre sommartemperatur på Östkusten än på Västkusten men där har vi kunnat se en förändring, berättar Göran Günther.

Har vi fler än 180 dagar om året med en medeltemperatur över 5 grader kan man räkna med en riklig fästingförekomst, mellan 160-180 dagar är förekomsten av fästingar mer sparsam och färre dagar än så har vi en avsaknad av fästingar.

Ingen botande behandling mot TBE

TBE kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Vid TBE insjuknar man ungefär 7-10 dagar, i undantagsfall upp till 28 dagar, efter fästingbettet med huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.

Annons
Annons

Inte sällan får den som drabbas av symtomen ett uppehåll i omkring en vecka innan symtomen kommer tillbaka. De flesta tillfrisknar kort därpå men 25 procent av dem som insjuknar får efter ett tag en allvarligare variant av tbe.

– Den kliniska bilden har inte varit med om förändringar sedan vi i Sverige började studera TBE-infektioner. Symtomen har vanligen gett anledning till sjukhusvistelse i drygt en veckas tid, ibland ännu längre. Patienter har även fått neurologiska nedsättningar till följd av infektionen. 

De flesta som drabbats tillfrisknar men 25 procent av dem som insjuknar får efter ett tag en allvarligare variant av tbe. Då har tbe-viruset bland annat spridit sig till hjärnan och hjärnhinnor med symtom som svår huvudvärk, illamående, hög feber, att man känner sig allmänt låg och trött. TBE-viruset kan också ge permanteta neurologiska skador som till exempel koncentrationssvårigheter, problem med tal, ljud- och ljudkänslighet och ibland även förlamning till följd av infektionen.

TBE-vaccin ger skyddande effekt

På exempelvis Åland inleddes allmän vaccination mot TBE 2006 och sedan dess har Åland visat en tydlig sjunkande trend i antalet diagnostiserade med TBE. Samma mönster har observerats även i Österrike, det enda landet, utöver självstyrande Åland, som har ett allmänt vaccinationsprogram mot TBE.

– I Österrike har man traditionellt sett haft mycket TBE, dock inte längre sedan de införde allmän vaccination och generellt sett i övriga Europa, inklusive Sverige och övriga Finland, har antalet TBE-fall ökat. Man har även kunnat se tillväxt av TBE i områden som inte haft det innan, säger Göran Günther.

De flesta tillfrisknar kort efter att ha blivit fästingsmittade men 25 procent av dem som insjuknar får efter ett tag en allvarligare variant av tbe.

– Numera vet vi att även barn som fått TBE kan få bestående besvär efter att ha blivit fästingsmittade. När jag träffade Europeiska kollegor sa vi att barn inte behöver vaccineras för ”de blir inte så sjuka” men det höll inte kollegorna i Europa med om alls. Och nu många år senare har vi fått från att vaccinera barn från 7 år till 3 år och sedan 2013 från 1 års ålder, berättar Göran Gûnther.

Studier på barn som blivit smittade av TBE har visat att barnen underrepresenterar i jämförelse med friska barn och särskilt har man kunnat se att deras arbetsminne är sämre, den faktor som är viktig för såväl språkinlärning och läsförmåga som logiskt tänkande.

Idag rekommenderas TBE-vaccination till barn från ett års ålder. Vaccinationen ingår dock inte i det allmänna vaccinationsprogrammet utan måste bekostas på egen hand.

Landstinget Sörmland är det enda landsting i Sverige som subventionerat TBE-vaccination för barn och ungdomar mellan 1-19 år.

Se karta över riskområden för TBE i Sverige här >>

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 23:43 (6 år sen)

    Write me down as someone who prefers the new channels over the old onPse.eople just like to complain, and then in one month's time, they will have forgotten a change was made.


Annons