Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bli brun men inte bränd

Det är nyttigt att njuta av solen i sommar – men det är viktigt att sola smart. Det är farligt att bränna sig, men att vara ute i solen kan också motverka depression och stärka kroppens försvar mot sjukdomar. De flesta skandinaver har ljus och känslig hud som gör oss extra utsatta för solens UV-strålar.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-05

Annons

Vi läser ofta att rätt skydd mot solen är viktigt, men vad är egentligen rätt skydd för både barn och vuxna?

– Skugga, följt av kläder och glöm inte solhatten! Om man inte kan vara i skuggan, eller på de partier som inte täcks av kläder, är en solskyddskräm med hög solskyddsfaktor (minst 30, gärna 50) och UVA-skydd ett bra tillägg. Det skyddar både mot hudcancer och skyddar huden mot åldrande. Det senare är minst lika viktigt för människor med mörk hud som hos människor med ljus hud, säger barnläkaren Cecilia Chrapkowska.

Solens strålar är både härliga och farliga. Samtidigt som de ger oss en naturlig dos D-vitamin och ljus kan vi även drabbas av hudförändringarna och i värsta fall- malignt melanom.

Annons
Annons

– Solen är en förutsättning för liv på jorden och visst går det att njuta av solstrålarna på ett säkert sätt. Eftersom vi idag jobbar inomhus och därmed ”intensivsolar” på semestrar och på utlandsresor får vi sola på ett smartare sätt. Här gäller råden om solskyddsfaktor anpassad till hudtyp, täckande kläder, solglasögon, solhatt. Och framförallt att hålla till i skuggan när solen står som högst, säger Mats Berg, hudläkare och expert på Netdoktor.se

Nu är det semestertid för miljontals svenskar och med sommaren kan många besvär som solskador, bett och resesjukdomar komma. Vi har samlat all information om sommarens plågor under området Sommarplågor - besök området här och ta del av vårt sommarquiz här!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-06-6 08:05 (11 år sen)

    °Lagom är bäst°
    vårt LAGOM gäller psyket oh tydligen också
    solBESTRÅLNING h´


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.