Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så tar du bort fästingar

En fästing på kroppen gör sällan ont eller är till besvär annat än en viss hudirritation, men det är ändå viktigt att ta bort den. I enstaka fästingar finns det nämligen antingen bakterien Borrelia burgdorferi, som kan ge borrelia, eller ett virus som kan ge sjukdomen TBE (Tick-Borne Encephalitis), det vill säga hjärn/hjärnhinneinflammation.


Uppdaterad den: 2017-09-14

Så tar du bort fästingar
Annons

Om man tar bort fästingen så fort som möjligt (inom 24 timmar) kan man minska risken för borrelia. TBE-virus överförs däremot direkt vid fästingbettet.

Var finns fästingar?

En fästing är ett slags blodsugande kvalster. Fästingen lever normalt av att suga blod från större djur, till exempel rådjur, men den kan också sätta sig på människor.

Fästingar sitter på högt gräs och liknande växter och väntar på att en potentiell värd ska gå förbi. Får du en fästing på dig kommer den i de flesta fall att vandra till ett varmt, fuktigt och mörkt ställe på kroppen, exempelvis underlivet eller armhålan, men den kan i princip slå sig ner varsomhelst.

När fästingen har hittat en passande plats på din kropp sticker in en sugsnabel i huden. Fästingen genomgår tre utvecklingsstadier från larv via nymf till vuxen. Varje stadium kräver ett blodmål.

Fästingen släpper efter ett tag eller så går den att ta bort utan att något särskilt händer. I enstaka fall bär fästingen på bakterien som kan ge borrelia eller viruset som kan ge TBE, och kan då överföra dessa sjukdomar till människan.

Annons
Annons

Så tar du bort en fästing

  • Ta en smal pincett och ta tag om fästingen så långt ned över huvudet som det är möjligt utan att fästingen går sönder.
  • Sedan drar man långsamt och segt tills den släpper. Inga snabba ryck.
  • På apoteket kan man köpa en speciell fästingtång, men det går också bra med en vanlig pincett med bra grepp runt fästingen.

Det är inte bra att använda grövre metoder för att ta bort en fästing, som avbränning eller kemikalier. Då riskerar man att göra mer skada än nytta. Det är inte dokumenterat om det finns någon skillnad mellan olika metoder för att ta bort fästingar och risken att få fästinginfektioner. Däremot är det bevisat att ju längre fästingen borrar in sig, desto större är risken att få borrelia eller TBE.

Annons
Annons

Om fästingens huvud blir kvar

Om fästingens huvud blir kvar finns det risk att man får en ytlig infektion, precis på samma sätt som man kan bli infekterad efter en sticka eller någon annan främmande kropp i huden. Denna infektion har inte något med borrelia eller TBE att göra. Vänta ett par dagar så att kroppens egen infektion, rodnad och svullnad, driver fram fästingens huvud. Då ser du det tydligare och kan pröva att plocka bort igen. Delarna av fästingen stannar inte kvar i huden eller kroppen.

  • Om man inte lyckas själv kan man få hjälp av till exempel sin distriktssköterskemottagning.

Behandling mot borrelia och TBE

Om man har blivit biten av en fästing och har tagit bort den, är risken för att utveckla borrelia så liten att det inte finns någon anledning att behandla med antibiotika i förebyggande syfte. Mot TBE-viruset finns det ingen behandling, men ett bra förebyggande tbe-vaccin.

Se upp vid symtom som röd fläck

Däremot är det vara bra att hålla utkik efter symtomen på borrelia, speciellt en röd fläck runt stället där fästingen suttit. Fläcken blir gradvis större och efter hand blir det ett blekt område i mitten (erythema migrans). Detta visar sig vanligast mellan 3 och 30 dagar efter att man blivit biten. Upptäcker du ett sådant bör du uppsöka läkare för att få behandling med antibiotika. Den vanliga bettreaktionen kommer tämligen omgående.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons