Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 7


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Mamman

Nu har du säkert bokat in ditt första besök hos barnmorskan. I de flesta regioner i Sverige träffar man barnmorskan redan i graviditetsvecka 5–6. Vid detta besök tar du vanligtvis blodprover för att kontrollera bland annat järnnivåer, blodtyp och eventuella immuniteter. Dessutom tar barnmorskan urinprov, mäter blodtryck och kontrollerar vikten. Det finns även tid att prata med barnmorskan och då diskuteras bland annat kost och alkohol. Om det är något du undrar över kan det vara klokt att skriva ned det på en lapp innan du kommer till barnmorskan. Barnmorskebesöket kan går fort, och många glömmer att fråga om saker som de har funderat på.

Embryot

Embryot är nu 8–11 millimeter långt, och den här veckan börjar det röra sig spontant. Armar och händer utvecklas snabbt, armbågarna börjar synas och man kan se antydningar till tummar och fingrar. Fötterna växer också och mot slutet av veckan syns fotsulorna. Embryot har fått en egen ansiktsform.

Missfallsrisk

Är fostret är vid liv i vecka 8 är risken för missfall under de närmaste 20 veckorna 3 %. För mammor under 30 år är siffran 2 %. För mammor över 40 år är siffran mellan 5 och 10 %.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Mammans ålder är avgörande för förekomsten av missfall. En dansk undersökning visade att 13,5 % av alla graviditeter slutade med missfall. I åldersgruppen 20–24 år var risken 8,9 %. I åldersgruppen 35 år var risken 20 %, och i åldersgruppen över 44 år var risken 74,7 %.

Läs mer om missfall.


Annons